open-navfaktor-logo
search
Mirovna aktivistica iz Srbije
Bacila jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića, odbila platiti kaznu, pa mora u zatvor
Aida Ćorović kaže da kaznu do sada nije platila zato što "ne želi" i ne smatra se krivom jer je "branila zakone ove države, pošto je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac"
Agencije
14.03.2024. u 17:41
get url
text
Aida Ćorović
Aida Ćorović
Aidi Ćorović, mirovnoj aktivistici iz Srbije danas je stigao poziv za izdržavanje zatvorske kazne jer je odbila platiti novčanu kaznu po presudi beogradskog prekršajnog suda koji ju je proglasio krivom jer je 2021. godine na mural osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića bacila jaja.
Policija je 9. novembra 2021. godine privela Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural posvećen Ratku Mladiću, oslikan na zidu zgrade u širem središtu Beograda, nakon čega su uslijedili protesti nevladinih organizacija i aktivista civilnog društva, a mural je obojen crvenom bojom.
Beogradski mediji javili su tada da je grupa eurozastupnika u zajedničkom saopćenju osudila vlasti u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Mladiću.
Vučić i tadašnji ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin to su odlučno negirali, insistirajući na tumačenju da je policija "čuvala i osigurala javni red i mir i sigurnost za sve građane".
Ćorović kaže da kaznu do sada nije platila zato što "ne želi" i ne smatra se krivom jer je "branila zakone ove države, pošto je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac".
Ponovila je da ne bježi od odgovornosti, istaknuvši spremnost da se javi na izdržavanje kazne.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.