open-navfaktor-logo
search
Ostaju i bez saveznika
Bivši izraelski komandant Yitzhak Brick smatra da je Izrael već izgubio rat protiv Hamasa u Gazi
Anadolija
17.03.2024. u 13:45
get url
text
Yitzhak Brick
Yitzhak Brick
FOTO: Screenshot/Eitan Center
Izrael je izgubio rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je u nedjelju bivši izraelski vojni komandant Yitzhak Brick.
- Ne možete dugo lagati mnoge ljude - rekao je Brick, bivši general-major u članku u listu "Maariv".
- Ono što se dešava u Pojasu Gaze i protiv Hezbollaha u Libanu eksplodirat će nam u lice prije ili kasnije - upozorio je.
Brick je rekao da izraelski domaći front "nije spreman za regionalni rat, koji će biti hiljadama puta teži i ozbiljniji od rata u Pojasu Gaze".
Bivši vojni komandant kritikovao je načelnika Generalštaba Izraela Herzija Halevija, rekavši da je udaljen od stvarnosti.
- Davno je izgubio kontrolu nad terenom, ali je počeo da postavlja pukovnike i potpukovnike po svojoj želji. Ovo je najozbiljniji skandal od osnivanja vojske - rekao je Brick.
Istakao je također da Izrael sve više gubi saveznike i prijatelje u svijetu.
- Već smo izgubili rat s Hamasom, a vrtoglavom brzinom gubimo i naše saveznike u svijetu - dodao je.
Komentarisao je i situaciju u kojoj se nalaze izraelski taoci u Gazi.
- Ako neke od otetih ne uspijemo da vratimo žive, ovaj rat će ostati urezan u svijest javnosti kao najveći neuspjeh u izraelskim ratovima od osnivanja države, kako od strašnog udarca koji smo zadobili od Hamasa 7. oktobra 2023. tako i od velikog neuspjeha u borbama u Pojasu Gaze - rekao je Brick.
Izrael procjenjuje da se u Gazi nalazi oko 130 talaca, dok u svojim zatvorima drži najmanje 8.800 Palestinaca, prema zvaničnim izvorima s obje strane.
Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa, a od tada je najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.
Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.