open-navfaktor-logo
search
Srbija protiv nasilja
Beograd ne odustaje, završen osmi protest: Poruka građana jasna i jednoglasna-Vučiću, odlazi!
Širom Srbije održani su protesti "Srbija protiv nasilja". Protesti su tokom prethodnih dana održani u Čačku, Lučanima, Zaječaru, Smederevu i Valjevu, a za danas su bile najavljene blokade i protesti u deset gradova.
24.06.2023. u 21:36
get url
text
Beograd, protest, Srbija protiv nasilja
Beograd, protest, Srbija protiv nasilja

Protest u Beogradu počeo je u 18 sati, bilo je obraćanja ispred Skupštine, a zatim je kolona građana krenula do Autokomande, gdje je protest završen u 21 sat. Protesti su danas održani i u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu i Leskovcu. Kako je ranije najavljeno, istovremeno su bile blokade saobraćajnica u svim gradovima.

Osmi protest građana nezadovoljnih sigurnosnom situacijom u zemlji "Srbija protiv nasilja" počeo je večeras ispred Skupštine Srbije, a nakon obraćanja građana koji su bili "žrtve režima" srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, građani su se centralnim gradskim ulicama uputili do Vlade, a potom i do jednog od ključnih saobraćajnih čvorišta - Autokomande, koju su držali u blokadi do 21 sat.

Ispred Skupštine je odzvanjalo:"Vučiću, odlazi"!

{$galerijaFotografija}

Nezadovoljni građani traže institucionalnu odgovornost za talas nasilja u Srbiji koji je, između ostalog, rezultirao masovnim ubistvima početkom maja u kojima je u samo dva dana ubijeno i smrtno ranjeno 19 ljudi, od čega devet učenika jedne beogradske osnovne škole.

Građani na protestima koje formalno organizuje srbijanska proevropska opozicija traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, odnosno hitan prekid emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim prorežimskim televizijama Pink i Happy koje emituju takav program.

Zahtjeva se i institucionalna odgovornost, odnosno smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Građani traže i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog emitovanja programa koji afirmiraju kriminal i nasilje, i zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu agresiju i nasilje, objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks.

Iako toga nema u zvaničnim zahtjevima, na prethodnih sedam protesta građani su najčešće uzvikivali "Vučiću odlazi" tražeći ostavku srbijanskog predsjednika za kojeg dio javnosti smatra da je svojim odnosom prema kritičarima, opoziciji i medijima najveći generator nasilja u društvu.

Srbijanska proevropska opozicija istakla je da će biti povećan broj gradova u kojima će biti blokiran saobraćaj ukoliko vlasti ne ispune zahtjeve.

Osim mogućnosti da osim autoputa budu blokirane i druge važne saobraćajnice u zemlji, opozicionari ne isključujemo ni produženje blokada i "druge načine povećanja pritiska" do ispunjenja zahtjeva.

 

 

Beograd4.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.