open-navfaktor-logo
search
Haos u RSBiH
Ima li spasa za bh. rukomet nakon ultimatuma EHF-a
Stanje u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine već skoro godinama je takvo da gotovo više nikoga i ne zanima. Jedina konstanta u radu ove sportske institucije su problemi, dok je za to vrijeme sport, u kojem su bh. klubovi u bivšoj državi predstavljali istinske veličine, na rubu egzistencije.
06.08.2018. u 00:48
get url
text

Dugovanja u krovnoj rukometnoj organizaciji u BiH gomilala su se godinama, a s dugovanjima i problemi na koje se, isto tako godinama, nije gledalo ozbiljno i koji su se gurali pod tepih. Bilo je bitno da reprezentacija (uglavnom muška seniorska op.a) preživi od kvalifikacija do kvalifikacija. No, čini se da je Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) prekipjelo.

Kako sada stvari stoje, kvalifikacija za naredno EP za mušku seniorsku reprezentaciju, koje počinju u oktobru, neće biti. Neće biti ni nastupa bh. klubova u međunarodnim takmičenjima u ovoj sezoni ukoliko se nešto drastično ne promijeni. Tako se navodi u pismu koje je predsjednik EHF-a Michael Wiederer uputio na dresu Olimpijskog komiteta BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Slučajno ili namjerno, prvi čovjek evropskog rukometa svoje pismo nije poslao na adresu Porezne uprave Federacije BiH. Upravo s ovom institucijom RSBiH posljednju godinu "vodi rat", a "ratuju" oko dobijanja ID broja.

Iako vjerovatno i ptice na grani znaju kompletnu problematiku, radi one "ponavljanje je majka znanja" i mi ćemo još jednom, po ko zna koji put, obrazložiti u kompletan problem.

Još od 2008. godine RSBiH je imao obavezu da svoj rad uskladi sa Zakonom o sportu, a oni su to učinili tek u ljeto 2017. godine ljeta formiranjem novog Saveza. Novoosnovani RSBiH je od Porezne uprave Federacije zatražio novi ID broj, ali je dobio negativan odgovor, jer "stari" RSBiH nikada nije bio zaveden u Ministarstvu pravde, niti odjavljen u PU FBiH. Pošto novi RSBiH nosi isto ime, on ne može dobiti novi ID broj, a problem su neizmirena dugovanja.

Iako je u svojim ranijim medijskim istupima predsjednik RSBiH Amir Zahirović kazao kako je "novi" savez spreman preuzeti dugovanja starog saveza, koja iznose skoro tri miliona KM, glavni kamen spoticanja i teške situacije u RSBiH i dalje je famozni ID broj.

Zbog svega su u Savezu smatrali da je jedno od rješenja problema odlazak u Republiku Srpsku, ali ni ova ideja nije realizovana.

Naime, i u samom Upravnom odboru RSBiH vlada totalni haos. Četiri člana Upravnog odbora podnijela su ostavke, četiri su dala mandat na raspolaganje Skupštini, a za četiri iz RS Republike Srpske se ne zna ko su, jer u ovom entitetskom savezu se još zvanično ne zna ni ko je legalan kao predsjednik, dok klubovi još ne znaju kakva je sudbina domaćih takmičenja.

Protekle sedmice RSBiH je ostao i bez generalnog sekretara, jer je Lejla Hairlahović, koju je EHF u svom pismu okarakterisao kao "posljednju tačku komunikacije", podnijela ostavku.

Sve nadležne institucije zajedno s funkcionerima RSBiH, čelnicima entitetskih saveza i ostalim rukometnim radnicima morat će ozbiljno zasukati rukave ukoliko uopće žele spasiti rukometni sport u BiH, a o svemu će se EHF-u morati očitovati do 20. augusta ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.