open-navfaktor-logo
search
Odbranili titulu
Šahovski klub Bosna prvak Bosne i Hercegovine
Šahovski klub Bosna iz Sarajeva prvak je Bosne i Hercegovine u šahu.
08.11.2023. u 15:08
get url
text

Najtrofejniji šahovski kolektiv u našoj zemlji odbranio je naslov osvojen prošle godine u Neumu.

Bosna je upisala pet pobjeda (Cazin 3,5:2,5; Napredak Zenica 3,5:2,5; Igman 4:2, Bihać 5:1, Hrasno Busovača 5:1) i tri remija (Napredak Sarajevo 3:3, Sarajevo 3:3 i Bjelašnica 3:3).

Za novog-starog prvaka nastupili su: Borki Predojević (3,5 poena iz osam partija, Isik Can 4,5/8, Bojan Maksimović 4,5/8, Zoran Jovanović 7/8, Predrag Nikolić 1/1, Aleksandar Savanović 6/8, Rešad Tutić 3,5/7). Bosni je ovo 17. šampionska titula prvaka BiH.

Drugo mjesto pripalo je ŠK Napredak Sarajevo, a treće ŠK Cazin.

Široki Brijeg je odustao od takmičenja i automatski je ispao iz elite, a društvo najboljih napustili su i šahisti Bihaća i Busovače (kompletan poredak pogledajte OVDJE).

Gledajući pojedinačne učinke najbolji je bio velemajstor (GM) Zoran Jovanović iz Bosne sa sedam poena iz osam partija. GM Dalibor Stojanović (ŠK Sarajevo), IM Aleksandar Savanović (ŠK Bosna) i GM Ante Brkić (ŠK Cazin) imali su po šest poena iz osam partija.

Titulu u ženskoj konkurenciji osvojile su šahistkinje Sarajeva sa osam poena. Drugi je bio ŠK Napredak Zenica, a treći ŠK Hrasno Busovača (sas po pet poena). Sarajke su nastupile u sastavu: Ana Berke (tri poena iz četiri partije), Sara Jaćimović (2/4), Milana Babić (4/4) i Maša babić (4/4). 

Kompletan poredak šahistkinja pogledajte OVDJE

Posao sudija obavili su Mirza Miralem, Muharem Višnjić, Dino Marković i Belmir Miskić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.