open-navfaktor-logo
search
Bivši bh. olimpijac
Nedžad Fazlija za Faktor: Isfrustrirani smo medaljama komšija, šale na moj račun nisu mi nikad smetale
Nedžad Fazlija bio je pet puta učesnik Olimpijskih igara, a 2004. godine imao je čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine na Igrama u Atini.
18.01.2021. u 20:20
get url
text

Čovjek koji je sportsku karijeru posvetio streljaštvu i dalje je aktivan takmičar, no kako sam kaže, u posljednje vrijeme ima više uspjeha kao trener u Streljačkom klubu Sarajevo.

- Nisam još napustio sport, aktivan sam kao takmičar, no više sam trener i mogu reći da više uspjeha imam kao trener - kaže Fazlija na početku razgovara za Faktor, koji naglašava da je u trenerske vode uplovio nenadano, možda malo i prerano, i to 2011. godine nakon smrti trenera Amira Dautovića.

"Uskočio" u ulogu trenera

- Nakon Amirove smrti brat i ja smo preuzeli rukovođenje trenažnim procesom. Bilo je to i prije nego li smo to željeli, ali tako se jednostavno desilo. Sada ja brinem o klubu, od trenerskih do organizacionih poslova - dodaje bivši bh. olimpijac.

Pandemija koronavirusa je poremetila mnoge pa tako i strijelce i njihove klubove.

- Tek pred Novu godinu održali smo dva Državna prvenstva, za seniore i juniore, i to uz maksimalno poštivanje svih mjera koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa. To su nam bila prva takmičenja još od marta prošle godine - pojasnio je Fazlija dodavši:

- No, nismo nezadovoljni. Naš klub je osvojio 25. titulu prvaka Bosne i Hercegovine, što je uspjeh s kojim se pored nas mislim može pohvaliti još samo Judo klub Bosna. Vrijedi posebno naglastiti da je naša seniorska ekipa odbranila titulu uz novi državni rekord.

Fazlija kaže da među članovima njegovog kluba ima izuzetnih talenata, a da su tu i tri takmičara (Nedžad Džanković, Aida Arnautović i Segmedina Bjeloševića) koji imaju status olimpijskih kandidata. Ipak, već spomenuta situacija oko pandemije koronavirusa spriječila ih je da pokušaju ostvariti olimpijske norme.

- Streljaštvo je malo drugačije u odnosu na ostale sportove. Nije recimo kao u atletici, da vam je dovoljna određena unaprijed zadana norma, već pozicije na velikim takmičenjima donose plasman na OI. Ipak, i to zavisi od takmičenja do takmičenja. Na nekima turnirima prvih šest mjesta donosi plasman na Olimpijadu, a nekim samo prvo mjesto - objašnjava Fazlija, te dodaje kako se početkom marta EP trebalo održati u Finskoj, no sada bi moglo biti održati u Osijeku, kada bude i Malokalibarsko prvenstvo Evrope.

Iako je nastupio pet puta na Olimpijskim igrama, jednom nosio i zastavu BiH na otvaranju, Fazlija smatra kako je samo pojavljivanje na OI veliki uspjeh.

- Za svakog sportistu najvažnije je SP u sportu kojim se bavi, a Olimpijske igre su skup svih najboljih sportova i sportista, i to je 10,5 hiljada sportista. Samo kada ste među njima, i to je fantastičan uspjeh – govori nekadašnji bh. olimpijac, uz opasku:

- Mislim da broj naših sportista pokazuje pravu sliku stanja u našem sportu.

Fazliji je na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu medalja izmakla za samo jedan krug.

- Za jedan krug sam ostao bez medalje, a to je jedna decimala - govori Fazlija, te naglašava da je streljaštvo najuspješniji bh. sport na Olimpijadi jer ima dva finala. Osim njega u finalu je još na Olimpijadi 1992. godine nastupila Marijana Horvat.

Amel Tuka i Larisa Cerić

Na račun Nedžada Fazlije često se se u BiH zbijale šale. No, kako kaže, to mu nije moglo zasmetati u mjeri koliko neke druge stvari.

- Nije mi moglo zasmetati. Reći ću, mada to nisam govorio često, da sam se ja lakše i bolje spremao za Igre 1996. i 2000. godine, kada smo tek izašli iz rata, negoli za Olimpijade koje su uslijedile poslije. Tada smo nekako lakše dolazili do sredstava, mogao sam ići na veći broj takmičenja - prisjeća se Nedžad.

Bosna i Hercegovina još čeka na prvu medalju s Olimpijskih igara.

- Kada pitate Amela (Tuka, op. a.) ili Larisu (Cerić, op. a.) očekuju li medalju, vi ste im već na taj način svezali ruke i noge, te napravili dodatno opterećenje. Mislim da smo mi isfrustrirani medaljama komšija. Sport je odavno postao biznis, koliko uložiš, toliko dobiješ - poručio je na kraju Nedžad Fazlija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.