open-navfaktor-logo
search
Slavio u Suzuki
Japanski haos pripao Verstappenu: Dominantni Nizozemac odbranio naslov prvaka Formule 1
Max Verstappen odbranio je naslov prvaka Formule 1 pet utrka prije kraja sezone. 
09.10.2022. u 10:42
get url
text

Nizozemac je danas slavio na Velikoj nagradi Japana, gdje se zbog nemogućih vremenskih uslova na stazi Suzuka odvozilo tek nešto više od 50 posto utrke.

Nevrijeme je odgodilo utrku nakon što su vožena samo tri kruga. Već u prva tri kruga tokom kiše i smanjene vidljivosti vidjeli smo haos na stazi i udese, a Japanci su napravili grešku istu kao onu koja je odnijela život Julesa Bianchija 2014. godine.

Carlos Sainz je već na startu ispao, a zamalo su ga udarili drugi bolidi. Španac je udario u zaštitnu ogradu i tako poslao reklamui na stazu. Lewis Hamilton je izbjegao reklamu na stazi, ali nije Pierre Gasly kojem je ona ostala na bolidu.

U utrci koja je vožena samo oko 40 minuta Verstappen se najbolje snašao i bez problema slavio.

Iako se očekivalo da će se zbog toga dijeliti manje bodova, ipak nije bilo tako, što je izazvalo veliku konfuziju nakon utrke. Prvih par minuta niko nije znao da je Verstappen prvak, a ni on sam nije vjerovao kad su mu rekli.

Drugi je kroz cilj prošao vozač Ferrarija Charles Leclerc i u tom je trenutku još uvijek imao teoretske šanse za naslov.

Ipak, nekoliko minuta nakon objavljeno je da je Leclerc dobio pet sekundi kazne jer je zadnjem krugu nepropisno odbranio poziciju protiv Red Bullovog Sergija Pereza. Tako je pao na treće mjesto u današnjoj utrci, ali i ostao bez izgleda za svoju prvu titulu.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.