open-navfaktor-logo
search
Prve lige - A i B
Ingsma Goražde i Alpong Sarajevo pobjednici prvenstva Šahovskog saveza FBiH
U Goraždu je održano 30. prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH za Prvu A i Prvu B ligu, a suorganizatori takmičenja bili su goraždanski šahovski klubovi Goražde i Ingsma.
01.09.2023. u 14:36
get url
text

Na šahovskim pločama nadmetalo se više od stotinu šahista, među kojima je i pet velemajstora.

Titulu pobjednika u Prvoj B ligi u konkurenciji osam klubova, ponijela je ekipa Šahovskog kluba Alpong iz Sarajeva. Drugo mjesto pripalo je timu ŠK Srebrenik, dok je treće mjesto osvojio ŠK Živinice.

Goraždanski ŠK Ingsma u konkurenciji deset klubova osvojio je prvo mjesto na prvenstvu u Prvoj A ligi i plasirao se u najviši rang takmičenja - Premijer ligu BiH. Drugo mjesto pripalo je OŠK Akademija šampiona Doboj Istok, dok je treće mjesto zauzeo ŠK Mostar.

Medalje i pehare najuspješnijim ekipama u Prvoj A ligi uručio je međunarodni šahovski sudija i glavni sudija na prvenstvu Bajro Obuća.

Organizacija šahovskog prvenstva prvi put je povjerena Goraždu, a učesnici su pohvalili organizatore i domaćine koji su, kako su kazali, i ovaj put na najbolji način demonstrirali veliku posvećenost organizaciji takmičenja i poznato goraždansko gostoprimstvo.

I ovo prvenstvo proteklo je u znaku slogana Međunarodne šahovske federacije (FIDE) - "Gens una sumus - Svi smo jedan rod".

- Sretni smo što smo bili uspješni suorganizatori i domaćini. Za sve nas ovo je bio izuzetan izazov i u isto vrijeme čast. Opća je ocijena da je prvenstvo proteklo u najboljem redu, da je bilo izuzetno kvalitetno. Nadam se da će i ovo prvenstvo biti značajan doprinos daljoj promociji šahovskog sporta u Goraždu ali i cijeloj BiH.

Nadam se da će i u šahovskom sportu u našoj zemlji da se ostvare dogovori koji će šah staviti na pravo mjesto, a Premijer ligu BiH uvrstiti među najjače u regionu - kazao je direktor turnira Ervin Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.