open-navfaktor-logo
search
Prvi poraz
Poljaci bolji od BiH: Zmajevi se kasno probudili u Gliwicama
Košarkaši Bosne i Hercegovine poraženi su od Poljske u drugom kolu grupe B pretkvalifikacija za Olimpijadu u Parizu.
14.08.2023. u 22:37
get url
text

Poslije jučerašnje pobjede protiv Portugala, Zmajevi su večeras u poljskim Gliwicama naišli na raspoloženog domaćina koji je trijumfovao rezultatom 85:76 i to potpuno zasluženo. Poljaci su bili dominantniji gotovo cijeli dvoboj, a indisponirani košarkaši BiH samo su na momente pokazivali znakove života.

{$galerijaFotografija}

Prednost Poljske 27:19 iz prve dionice do poluvremena narasla je na plus 13 do kraja prvog poluvremena (50:37). U prvih 20 minuta nerješiva enigma za Zmajeve bio je Sokolowski koji je trojkama "sokolio" Poljake. Postigao ih je ukupno pet do odlaska na odmor, odlično poluvrijeme zaključio sa 19 poena.

Početkom drugog poluvremena BiH je zaigrala bolje, u sedmoj minuti treće četvrtine tim Adisa Bećiragića istopio je prednost domaćih na tri poena (57:54), ali je brzo poslije uslijedio neshvatljiv pad. Poljska je ubacila u brzinu više i došla do ogromnih 15 poena suficita uoči odlučujućih 10 minuta - 70:55.

U nastavku su Poljaci bez problema sačuvali vodstvo, prednost je išla i na plus 20. Na kraju je BiH uspjela smanjiti deficit na minus devet 85:76.

Poljska ima dvije pobjede, BiH pobjedu i poraz, kao i Portugal, dok je Mađarska uknjižila dva poraza.

Kod BiH je Nurkić za nešto više od 26 minuta provedenih na parketu ubacio 17 poena uz osam skokova, Lazić i Musa su brojali do 13, Alibegović do 11.

Ekipa Adisa Bećiragića ubacila je sedam trica iz 36 pokušja (19,44 posto), a Poljaci su ubacili 14 trojki iz 32 pokušaja, uz nevjerovatnih 43,75 posto.

U posljednjem kolu Zmajevi igraju s Mađarima, a Poljaci protiv Portugala.

Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija).

U kvalifikacije za Olimpijske igre ide samo pobjednik turnira.

bih1.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.