open-navfaktor-logo
search
Kapiten bh. košarkaša
Halilović: Imamo kult reprezentacije, Garza kao da je oduvijek sa nama
Košarkaši Bosne i Hercegovine pripremaju se na Vlašiću za olimpijski pretkvalifikacioni turnir.
27.07.2023. u 17:43
get url
text

Zmajeve očekuju u prvom dijelu dueli protiv domaćina Poljske, Mađarske i Portugala. Miralem Halilović, kapiten Zmajeva, uoči prvih provjera pred turnir protiv Srbije i Obale Slonovače govorio je za Newsnight N1 televizije.

Halilović na početku razgovora ističe da igrači imaju odlične uvjete na Vlašiću.

- Imamo uvjete za miran rad. Dosta je hladno u odnosu na ostale gradove i kopno. Treninzi teku dobro. Malo samo radili na fizičkom dijelu, ali nakon toga smo odmah počeli košarkaški dio, jer nema previše vremena. Lijepo je biti ponovo u BiH - kazao je kapiten bh. košarkaša.

Iako su za mnoge sportiste ljetni mjeseci predviđeni za odmor i porodicu, košarkaški reprezentativci su odlučili braniti boje svoje države, što je kako kažu za njih i obaveza.

- Ima toga da razmišljaš da bi mogao dvije sedmice iskoristiti i otići na odmor. Većina nas sezonu je završila poprilično rano. U smislu rijetko ko je završio poslije 1. juna. Svi smo imali vremena skoro mjesec i po do dva da se odmorimo i dođemo spremni na pripreme. Kada igraš za reprezentaciju automatski prihvataš neki dio odricanja. To svi mi radimo godinama. Sa ponosom i radošću uvijek se odazovemo - dodao je Halilović.

Nikola Jokić neće biti na raspolaganju reprezentaciji Srbije ovog ljeta, dok će BiH imati na raspolaganju najbolji tim.

VEZANI TEKST - Zmajevi bez Muse i Nurkića počeli pripreme za olimpijske pretkvalifikacije

- Ne bih ulazio u privatne razloge Nikola Jokića, ali mi kao sportisti i košarkaši razumijemo jedni druge. Ja vjerujem da on ima dovoljno čvrste razloge. Ako je on rekao da nije spreman mentalno i fizički, bolje to nego da dođe i bude na nekih 50 posto, a onda kasnije da mu reprezentacija i sezona pati zbog toga - kazao je Halilović i dodao:

- Meni je jako drago da smo posljednje dvije godine svi zajedno. To govori da imamo neki kult reprezentacije i momke da budu spremni svaki put. Moram pohvaliti da i pored privatnih obaveza, mnogi su se javili selektoru da dođu.

Trebamo iskoristiti tu šansu da smo u najjačem sastavu i otići na turnir puni optimizma, jer to je jedna odlična stvar - rekao je Halilović.

Novinar N1 je pitao kapitena i kako se uklopio novajlija u selekciji, košarkaš Minnesota Timberwolvesa - Luka Garza.

- Imam osjećaj da je taj momak uvijek bio tu. Uklopio se mirno. Bez velike pompe i fame. Odlično to za sada izgleda. Trebat će samo mala prilagodba možda u igri. On je odličan košarkaš i vrhunski profesionalac koji vjerujem da će u jako kratkom roku prilagoditi se svim promjenama. Vjerujem da će biti veliko pojačanje za reprezentaciju BiH - dodao je Halilović.

Jusuf Nurkić i Džanan Musa priključit će se reprezentaciji dvanaest odnosno sedam dana uoči prvog meča u Poljskoj, ali Halilović je istako da misli kako to neće predstavljati problem u igri na parketu reprezentaciji.

- Mislim da neće. Prošlo ljeto smo bili mjesec i po skupa. Zna se ko šta radi i šta selektor traži od nas. To su vrhunski igrači. Igraju na najvišem mogućem nivou i u trenucima kada tajming nije baš najbolji za privatni život i sportsku karijeru. Ali oni su istakli želju da dođu. Ja ne vidim ni u jednom scenariju problem, samo rješenje od njih. Jedva čekam da se priključe - poručio je kapiten Zmajeva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.