open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv?
Zvjezdan Misimović za svoje propuste odgovornost prebacuje na Zmajeve
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak je dobila novog selektora.
03.10.2023. u 21:07
get url
text

VEZANI TEKST - Zeljković brani Misimovića: Uspješan je
 

Trećeg u tekućim kvalifikacijama, a četvrtog u razmaku od deset mjeseci, sve u mandatu predsjedavanja Vice Zeljkovića.

Savo Milošević naslijedio je Mehu Kodru, a prije legende Barcelone na klupi Zmajeva sjedili su i Faruk Hadžibegić, te Ivaylo Petev.

Očito je da su čelnici Saveza griješili u odabirima, ali su za loše rezultate odgovarali samo treneri. Ostali su samo "preuzimali odgovornost", ali bez posljedica...

Na predstavljanju novog selektora jedno od pitanja novinara upućeno je i Misimoviću. Uz konstataciju da "zbog pogrešnih izbora i odluka osim stručnog štaba odgovara i sportski direktor", pitanje je glasilo da li on osjeća dozu odgovornosti za pogrešne izbore i pogrešne selektore?

A Misimovićev odgovor bio je u najmanju ruku čudan. Prvo, što je nakaradno prezentovan, a drugo, što je direktor tokom izlaganja za svoje propuste odgovornost prebacio na Zmajeve...

- Ovaj, pratite reprezentaciju vjerovatno duže. I kada sam igrao, ni tada nisam bježao od odgovornosti. Znači, kada je bilo na terenu možda i najteže, ja sam preuzeo odgovornost. Tako je i sada. Ima nas u Savezu više što, normalno, stojimo iza svojih odluka i preuzimaju odgovornost. Tako će biti i ubuduće.

Mi smo se do danas kvalifikovali jedanput na Svjetsko prvenstvo. Možda imamo malo i preveliko mišljenje o nama. Kada sam bio član te reprezentacije, kada smo se plasirali u Brazil, moje mišljenje je bilo da smo i tada bili prosječna ekipa. Splet okolnosti, iz prvog šešira smo dobili Grčku, što je tada bila povoljna ekipa i možda na nekom našem nivou.

Uspjeli smo se plasirati. Tako da sada u kraćem periodu uspjeli smo ući u tu Ligu nacija, u A grupu, što je isto prema mom mišljenju i preveliko za nas trenutno. Da nam je mjesto možda, hajmo reći, u toj B grupi. Ali, kao što sam rekao, malo splet okolnosti, uspjeli smo u toj grupi sa Finskom, Rumunijom i Crnom Gorom, mislim sve ekipe na nekom istom nivou, mi smo bili prvi i osigurali smo taj play-off.

Što se tiče sadašnjih kvalifikacija, vidjeli smo i mislim da smo realne šanse imali da budemo drugi u toj grupi. Sada je skoro nemoguće biti drugi i plasirati se direktno na Evropsko prvenstvo, ali imamo tu dodatnu šansu kroz baraž. Uvijek je relativno, uspjeh i neuspjeh. Ali mislim da imamo dosta mlađih igrača i treba malo vremena i iskustva kroz ova takmičenja da neko to iskustvo stvore i nije isto igrati za klub i reprezentaciju. Mislim da smo ipak na dobrom putu - kazao je Misimović, a na pitanje o pogrešnim prijedlozima za selektore, odgovorio je:

VEZANI TEKST - Marko Topić o debaklu BiH: Otkaz moraju dobiti "veliki ekspert" Zvjezdan Misimović i savjetnik Marko Miličić
 

- Bilo je razno, raznih kandidata, prijedloga. Nisam ni ja jedini što odlučuje tu. Zato sam i rekao ima nas u Savezu dosta i svima je isti cilj. Da se plasiramo na neko veliko takmičenje. Ali rekao sam, možda mi treba tu letvicu da spustimo i da imamo možda i preveliko mišljenje o nama - zaključio je Misimović.

Podsjetit ćemo Misimovića da u našem timu igraju fudbaleri koji nose ili su nosili dresove evropskih velikana. I za koje relevantni izvori tvrde da su budućnost evropskog fudbala.

Gospodine Misimoviću, da li su Edin Džeko, Sead Kolašinac, Rade Krunić, Miroslav Stevanović, Ermedin Demirović, Anel Ahmedhodžić, Miralem Pjanić, Amar Dedić..., "drugorazredni" fudbaleri o kojima imamo "preveliko mišljenje".

Ako jesu, šta onda tek reći o reprezentativcima Luksemburga i Islanda. Onim koji su nas dobili u Zenici i Rejkjaviku. Zmajevi prema Transfermarktu vrijede 116,4 miliona eura, a dvije spomenute reprezentacije zajedno su duplo jeftinije (Island je procijenjen na 32,1 milion, a Luksemburg na 15,6 miliona eura).

Da li je zaista do kvaliteta Zmajeva ili Misimovićevih pogrešnih prijedloga, procijenite sami.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.