open-navfaktor-logo
search
Vrijeme za promjene
Zvijezda 09 i GOŠK pokazali nemoć drugoligaškog fudbala, FSBiH mora reagovati što prije
Ekipe Zvijezde 09 i GOŠK-a doživjeli su katastrofe prošlog vikenda na otvaranju nove sezone Premijer lige 
02.08.2023. u 22:09
get url
text

Nakon što je Zvijezda 09 u subotu deklasirana na gostovanju kod Veleža (0:5), tim iz Gabele je dan kasnije pred svojim navijačima poražen od Tuzla Cityja - 1:4.

Ovi rezultati su pokazali besmislenost entitetskih liga, koje očito nisu za razvoj i pokazivanje kvalitete igrača.

GOŠK je prošle sezone osvojio titulu Prve lige BiH, može se reći na polusezoni, jer je imao ubjedljivu prednosti ispred prvih pratioca. Tim iz Gabele je u drugoj sezoni pružao skromne partije, ali je na kraju ipak sa 12 bodova prednosti ispred drugoplasirane Stupčanice izborio promociju u elitni rang bh. fudbala.

Sa druge strane, Zvijezda 09 se odlukom FSBiH ove sezone takmiči u PLBiH.

Ekipa Krupe na Vrbasu na terenu je izborila plasman u Premijer ligu, međutim ovaj tim nije dobio licencu za nastup u bh. fudbalskoj eliti.

Tim sa Vrbasa se žalio Drugostepenoj komisiji za licenciranje FSBiH, ali njihova žalba nije bila uvažena.

Zvijezda 09 je sezonu u Prvoj ligi RS završila na drugom mjestu, tako da je zahvaljujući licenci dobila priliku za povratak u Premijer ligu.

Oba tima su pretrpjela brojne promjene u rosteru, koje barem za sada nemaju pozitivan efekat.

VEZANI TEKST - Furiozan start Rođenih: Velež razbio Zvijezdu 09

Zvijezda 09 je prema podacima Transfermarkta ovog ljeta dovela 16 novih igrača, dok je GOŠK potpisao tri manje (13).

Međutim, očito da većina tih igrača nema kvalitet da nastupa na premijerligaškim terenima. Elitni rang bh. fudbala je, ispostavlja se, prevelik zalogaj za mnoge od njih.

Ipak, vrijedi istaći zanimljiv primjer golmana Zvijezde 09 - Milana Jelovca. Crnogorski čuvar mreže je primio pet pogodaka od Veleža, a imao je nekoliko vrhunskih intervencija, kojima je na početku susreta izluđivao igrače Rođenih. Da je neko drugi umjesto Jelovca kojim slučajem stajao među stativama novog premijerligaša, moguće je da bi Zvijezda 09 primila i dvocifren broj pogodaka na subotnjem duelu.

Iz FBiH trebaju na vrijeme regovati, korigovati pravilnike i uvesti zajednički drugi rang bh. fudbala.

Prva liga RS trenutno broji 18 klubova, a Prva liga FBiH ima 16 timova.

Iz godine u godinu sve je manji broj kvaliteta na drugoligaškim terenima, igrači paralelno uz fudbalsku karijeru rade i druge poslove...

Jednostavno, ako već ne postoji mogućnost da se napravi zajednička druga liga koja bi brojala 12 klubova (po uzoru na Premijer ligu), bilo bi idealno da se obje entitetske lige skrate, te da svaka broji po maksimalno osam klubova.

Time bi se povećao kvalitet igre na terenu, igrači bi više "grizli" i borili se da da svoje mjesto nađu u višem rangu. 

Od igrača koji rade duple poslove, koji fudbal igraju iz hobija ili nečeg drugog, bh. fudbala nažalost nema ništa.

Lijepo je kada neko voli najvažniju sporednu stvar na svijetu, ali ipak FSBiH treba imati ozbiljniji pristup.

Postoje naravno pozitivni primjeri, ali oni jedva da se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Dženan Haračić, napadač Željezničara, ovog ljeta pruža sjajne partije u Evropi, a na Grbavicu je stigao kao ubjedljivo najbolji strijelac Prve lige FBiH.

Zrinjski je ovog ljeta doveo Aldina Hrvanovića iz Stupčanice, u Želju je stigao Dražen Dubačkić, također iz Olova. Ipak, treba istaći da se njih dvojica se tek trebaju pokazati na premijerligaškoj sceni.

VEZANI TEKST - GOŠK poveo, pa "nestao": Tuzlaci se prošetali Gabelom

Unazad nekoliko godina drugi rang hrvatskog fudbala (koji je ruku na srce nivo iznad Prve lige FBiH i RS-a) proizvodi brojne igrače za premijerligaške timove. Neki su se pokazali kao pun pogodak, drugi su bili samo usputni prolaznici. 

Poboljšanjem drugoligaškog kvaliteta u našoj zemlji, premijerligaši bi sve više uzimali igrače iz naše avlije, te im otvarali vrata velike scene.

Po Bihaću, Tuzli, Zenici, Kaknju, Donjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Ljubuškom, Čapljini, Prijedoru, Trebinju, Bijeljini, Zvorniku, Brčkom..., postoji veliki broj talentovane djece, samo im treba pružiti priliku i dati im kvalitetnije uslove.

Drugačije je kada neki talentovan fudbaler igra ozbiljnije utakmice, pa makar bio u pitanju drugi rang, nego kada igra protiv poluprofesionalaca koji su skloni brojnim stvarima i koji su kilometrima daleko od profesionalnog. 

Ti isti igrači ako se pukim čudom probiju do Premijer lige ili nekog ozbiljnijeg takmičenja i jednostavno "nestanu" sa fudbalske mape zbog toga što prvi put u životu osjete šta je profesionalizam.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.