open-navfaktor-logo
search
Predsjednik o direktoru
Zeljković brani Misimovića: Uspješan je
Konferencija za medije u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine na kojoj je predstavljen novi selektor Zmajeva Savo Milošević trajala je poput nekog Netflixovog hit-filma, skoro sat i po.
29.09.2023. u 15:16
get url
text

A o drami sa selektorima reprezentacije, njihovim smjenama, popularni servis mogao bi snimiti i neku mini-seriju koja bi vjerovatno bila hit, barem u sportskom žanru.

Ivaylo Petev, Faruk Hažibegić, Meho Kodro i na kraju Savo Milošević. Duga je lista stručnjaka koji su u mandatu Vice Zeljkovića preuzimali korimilo Zmajeva. Svima im je zajedničko da ih je predložio direktor reprentacije Zvjezdan Misimović. Trojica su smijenjena ekspresno, neki poslije uspjeha, neki zbog loših rezultata, a oni poput Kodre poslije svega nekoliko treninga.

Postoji li odgovornost članova Izvršnog odbora FSBiH i direktora reprezentacije:

- Odgovornost je nešto što treba da postoji. Ne bježim od nje, pričam činjenično. Imamo jedan neuspješan, jedan uspješan ciklus u Ligi nacija. Činjenica je da nikad nismo bili na EP, hoćemo da se plasiramo. Da li ćemo uspjeti? Imamo još šansu kroz baraž. Potrošili smo veliki kredit, potrošili smo veliku mogućnost kroz grupu koja je bila po mjeri. Mislim da nije dobro što smo uradili na takva način, da smo olako propustili tu mogućnost. Potrudit ćemo se da se plasiramo, a poslije (ne)plasmana ćemo moći jasnije definisati pitanje oko odgovornosti i poteza koji mogu da budu u narednom periodu.

Na insistiranje da je direktor Misimović predložio i četvrtog selektora i pitanje da li postoji njegova odgovornost, Zeljković je kazao da je njegov rad uspješan.

- Naravno da postoji Misimovićeva odgovornost i mene kao predsjednika. Ali, možda sam dosadan, ne znam drugačije nego govoriti činjenice. Ponavljam, imali smo dva ciklusa, u ta dva ciklusa je prošlo selektora kao što ste nabrojali. Imamo neuspjeh pa imamo uspjeh. Na Svjetsko prvenstvo se nismo plasirali, imali smo uspjeh u Ligi nacija. Imamo sad kvalifikacije za EURO, vidjet ćemo na kraju baraža šta će biti. Na osnovu toga ćemo praviti analizu rada. Sve se analizira.

U ovom momentu, Misimovićev rad na mjestu direktora u Izvršnom odboru ocjenjujemo kao uspješan. Imamo korektnu smjenu generacija, imamo dosta igrača do kojih je Misimović uspio doći i nagovoriti ih da igraju za Bosnu. Ne možemo mjeriti uspjeh gospodina Misimovića kroz utakmicu s Islandom, jer on nije igrao na terenu - rekao je Zeljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.