open-navfaktor-logo
search
Boban u Sarajevu
Uspjeh reprezentacije i otvaranje nove zgrade saveza veliki moment za cijelu BiH
S Pjanićem i Džekom kao stupovima igre reprezentacija BiH ima dva velikana u svojim redovima, kaže Boban
20.11.2018. u 13:43
get url
text

Ponosan sam što sam u Sarajevu. To je grad svih čudesa i uvijek je lijepo doći ovdje, rekao je danas u Sarajevu Zvonimir Boban, zamjenik generalnog sekretara Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), javlja Anadolu Agency (AA).

Boban boravi u zvaničnoj posjeti Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (N/FSBiH) povodom otvaranja nove zgrade administrativnog centra u četvrtak, 22. novembra, u sarajevskoj općini Novi Grad.

Begić i Baković pokazali su Bobanu novu zgradu Saveza                                                                                                        FOTO: N/FSBiH

- Dolazim kao prijatelj, fudbalski čovjek ispred FIFA-e. Tu sam u trenutku dok se otvara kuća fudbala, iz poštovanja prema N/FSBiH i predsjedniku Elvedinu Begiću. Odlučili smo danas doći i podijeliti veliki fudbalski moment za cijelu zemlju iako neću moći biti na svečanosti u četvrtak radi brojnih obaveza u FIFA-i. Otvaranje zgrade je plod predanog i pametnog dugogodišnjeg rada. Nova zgrada će dati bitnost fudbalu u BiH i dodatnu odgovornost ljudima koji rade u administraciji Saveza da budu još bolji i željniji uspjeha - istakao je Boban, osvrnuvši se na uspjeh reprezentacije BiH, koja se plasirala u elitnu UEFA Ligu nacija A:

- Predsjednik Begić je pogodio s Robijem (angažmanom Roberta Prosinečkog za selektora BiH, op.a.). Ova ekipa BiH je transformirana. Smjena je generacije. S Pjanićem i Džekom kao stupovima igre reprezentacija BiH ima dva velikana u svojim redovima. U početku, dok se sve slagalo moralo je malo biti i sreće. Kako je vrijeme prolazilo, stvorila se sjajna atmosfera, duh i vjera da se može skinuti kompleks malih, da su bh. igrači talentovani i da mogu uraditi nešto veliko što je pitanje lične hrabrosti. Plasmanom u Ligu nacija A moglo bi doći i do još većeg rezultata i koliko vidim cijela zemlja jako je ponosna na ekipu. Vjerujem da će Robi s ovom reprezentacijom napraviti još bolje rezultate u budućnosti na koje će cijela zemlja biti ponosna.

Treba raditi, a ne sjediti po kafićima i 'lajati' o fudbalu

Istakao je da je FIFA i dalje spremna pomagati razvoju fudbalske infrastrukture u BiH, ali i cijelom svijetu.

- FIFA kroz program pomaže sve saveze. Prije za jedan ciklus za razvoj fudbala, infrastrukturu i unutrašnje razvoje saveza, trošili smo 340 do 360 miliona dolara. Danas u svijetu u ciklusu trošimo milijardu i 700 miliona dolara - kazao je Boban pojasnivši da novca ima, te da klubovi i lokalne zajednice trebaju praviti projekte, upućivati ih u nacionalne saveze nakon čega FIFA razmatra projekte i u velikom broju slučajeva ih odobrava.

- Treba raditi, a ne sjediti po kafićima i 'lajati' o fudbalu - naglasio je Boban, dodavši da nacionalni savezi s Balkana rade puno bolje nego ranije i da veoma dobro kotiraju u svjetskoj fudbalskoj organizaciji.

Boban, Begić i Prosinečki                                                                                                                                                              FOTO: N/FSBiH

Boban je izjavio i da mu je drago i da je ponosan što će zagrebački Dinamo poslije 49 godina igrati na proljeće u Evropi, odnosno UEFA Evropa ligi. Istakao je i da je njegov bivši klub s kojim je kao igrač stekao svjetski slavu, AC Milan na dobrom putu povratka na staze stare slave.

- Milan je najveći klub u svijetu poslije Real Madrida i vjerujem da će se vratiti tu, gdje mu je mjesto - rekao je Boban.

Istakao je da će FIFA u martu 2019. godine odlučivati o formiranju Lige nacija na planetarnom nivou, odnosno Svjetskom klupskom prvenstvu, eventualnom novom formatu i finansijskim aspektima.

Kazao je da se VAR pokazao kao briljantna stvar, što je potvrđeno na Mundijalu u Rusiji, kao i da će, također u martu, vjerovatno FIFA uvesti tri nova pravila fudbalske igre.

- VAR nije pravilo fudbalske igre, nego potreba za bolje donošenje sudijskih odluka. Nije se više moglo prihvatiti da se dešavaju kardinalne greške. Nije bilo podnošljivo. Doći će i do novih, tačnije tri male preinake. Već ih testiramo i FIFA će ih implementirati vjerovatno u martu naredne godine o čemu ćemo prekosutra raspravljati na sastanku u Glasgovu. Prvo od tri nova pravila je da sudija može poslati igrača na najbliže mjesto da izađe s terena kako bi se izbjeglo oduzimanje vremena, da može dodijeliti žuti karton svima koji sjede na klupi, te da prilikom izvođenja lopte iz peterca igrač je može primiti unutar šesnaesterca - otkrio je Boban.

Na pitanje "o kršenju ljudskih prava radnika prilikom priprema i gradnje objekata za Mundijal u Kataru 2022. godine", odgovorio je:

- Te osude treba uzeti s rezervom. Katarska država ispunjava prava radnika. Prema posljednjem izvještaju popravilo se stanje u odnosu na početne dječije bolesti. FIFA će napraviti sve da i to SP bude u najboljem redu, a i Katar je sposoban i prekvalitetan da sve odradi kako treba. Bio sam tamo, uvjeti su sjajni i sve je pet zvjezdica, čak i malo previše - kazao je Boban.

Begić se zahvalio FIFA-i 

Elvedin Begić, predsjednik N/FSBiH, zahvalio se Bobanu na posjeti i pomoći FIFA-e.

- I FIFA i UEFA pružaju pomoć, ali ne grade terene. Pitanje je koliko smo spremni da prihvatimo pomoć u određenim sredinama. FIFA i UEFA očekuju akciju lokalne zajednice i klubova, pa da pomognu. Ulaganja u stadion Grbavica napravljena su kako bi imali rezervnu opciju za nastupe reprezentacije u Ligi nacija, što je propisano i pravilnikom i bila je naša obaveza - rekao je Begić izrazivši vjerovanje da će "u narednom periodu biti još ovakvih akcija u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.