open-navfaktor-logo
search
(Ne)sporna situacija
U FSBiH stigao izvještaj: Kako je UEFA ocijenila Irfana Peljtu na meču Leipzig - Real Madrid?
Irfan Peljto, najbolji bosanskohercegovački sudija, prije sedam dana ispisao je nove stranice historije jer je postao prvi arbitar iz naše zemlje koji je sudio nokaut fazu Lige evropskih prvaka.
20.02.2024. u 14:46
get url
text

VEZANI TEKST - Veliko priznanje za bh. sudiju: Irfan Peljto na listi kandidata za Mundijal 2026!

Sarajlija je dijelio pravdu na meču Leipzig - Real Madrid (0:1), a o njegovoj odluci iz druge minute meča na Red Bull Areni pričalo se danima. Nakon kornera domaćih, na odbijenu loptu natrčao je Xaver Schlager, šutirao je, lopta dolazi do Benjamina Šeška, a ovaj glavom pogađa mrežu Kraljeva.

Ipak, pomoćni sudija Senad Ibrišimbegović odmah je podigao zastavicu i signalizirao ofsajd.

Slovenac nije bio u nedozvoljenoj poziciji, ali jeste njegov saigrač Benjamin Henrichs koji je imao kontakt s golmanom Reala. Nakon konsultacija sa VAR sobom, Peljto je podigao ruku u zrak i pogodak je poništen. Nijemci su kiptali od bijesa, ali uzalud jer je odluka naših sudija bila ispravna.

Potvrda je stigla i iz Evropske fudbalske federacije (UEFA). Kako nezvanično saznaje Faktor iz izvora bliskih Fudbalskom savezu BiH, u našu kuću fudbala stigao je izvještaj u kojem je suđenje naše trojke predvođene Peljtom ocijenjeno odličnim!

Sada je i onim koji su ga prozivali jasno da je Peljto ispravno postupio što je poništio pogodak njemačkom klubu jer je u ovom slučaju bilo u pitanju "utjecaj s dodirom". Na snimku se može vidjeti kako je Henrichs gurnuo golmana Reala. I to je ključna stvar.

Jednostavnije rečeno - da se igrač Leipziga zaustavio i dao do znanja da neće učestvovati u akciji, a da je golman naletio na njega, gol bi trebao biti priznat.

Ovako, Peljto i Ibrišimbegović su ispravno postupili jer se igrač Leipziga kretao, želio je učestvovati u akciji, a to je nedozvoljena, ofsajd pozicija.

Sigurno je da UEFA izvještaj dodatni vjetar u leđa Peljti i pomoćnicima, te da ćemo ih, nadamo se, gledati i u samoj završnici UEFA takmičenja. Na meču Leipzig - Real pokazali su da zaslužuju svjetla najveće fudbalske pozornice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.