open-navfaktor-logo
search
Oglasili se i navijači
Teške optužbe na račun trenera PSG-a: Tražio tim "bez crnaca i muslimana"
Christophe Galtier, trener PSG-a, suočio se sa ozbiljim optužbama iz vremena dok je sjedio na klupi Nice.
12.04.2023. u 14:49
get url
text

Novinar Romain Molina objavio je video kojim je šokirao francusku, ali i svjetsku javnost.

Molina tvrdi kako je Galtier zahtijevao da za Nicu ne igraju crnci ili muslimani! To se dogodilo 9. augusta 2021. godine, dva dana nakon prve utakmice Nice u sezoni, kada su Galtierov agent i njegov sin John Valovic tražili razgovor sa Julienom Fournierom, sportskim direktorom.

- Moj otac je jučer bio u suzama, vi to ne shvatate. Sagradio si ekipu ološa. Tu su samo crnci, a pola ekipe je popodne u džamiji.

RMC Sport je objavio i e-mail, za koji tvrde da ga je nadređenim poslao Fournier:

- Christophe Galtier je tada stigao u moj ured i pozdravio svog sina koji mi je rekao "možeš provjeriti s mojim ocem šta sam ti rekao". Nakon što je njegov agent/sin otišao, rekao sam Christopheu o razgovoru koji sam upravo vodio i pitao ga je li sve to istina. On je tada odgovorio potvrdno i da moram uzeti u obzir realnost "grada" i da doista nismo mogli imati toliko crnaca i muslimana u timu - piše RCM Sport.

PSG, Nica i Christophe Galtier još nisu službeno reagovali na pisanje o potencijalnim rasističkim i islamofobnim komentarima trenera tokom njegovog boravka u Nici.

RMC Sport piše kako je Nasser Al-Khelaifi, prvi čovjek PSG-a, naložio internu istragu, a da su se istovremeno oglasili i navijači kluba sa Parka Prinčeva.

- Collectif Ultras Paris pomno prati aferu Galtier. Ako se dokažu činjenice za koje ga se tereti, nije prihvatljivo da ta osoba ostane u klubu. Podsjećamo vas da smo se uvijek pozicionirali protiv svih oblika diskriminacije - poručili su između ostalog navijači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.