open-navfaktor-logo
search
FSBiH odlučio
Ispunjena želja navijača: Sergej Barbarez novi selektor Zmajeva
AUTOR: Autor: Faktor/S. Š.
19.04.2024. u 16:49
get url
text
Barbarez dobio višegodišnji ugovor
Barbarez dobio višegodišnji ugovor
FOTO: FSBiH
Dugogodišnja želja navijača je ispunjena - Sergej Barbarez je novi selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Potvrdio je to Izvršni odbor FSBiH na sjednici koja je održana u prostorijama Fudbalskog saveza BiH.
Nakon što Savo Milošević nije ispunio cilj i nije odveo Zmajeve na Evropsko prvenstvo u Njemačku, saradnja sa njim nije produžena, a onda je kao grom iz vedra neba stigla vijest da će bh. preuzeti Barbarez. Mostarac bi trebao dobiti višegodišnji ugovor (dva ciklusa - Svjetsko i Evropsko prventvo), a zajedno sa njim najavljen je dolazak i Emira Spahića, Vedada Ibišević, Zlatana Bajramovića...
Barbarez će biti 16. selektor fudbalske A reprezentacije BiH. U dva navrata bh. tim su vodili Meho Kodro, Faruk Hadžibegić i Fuad Muzurović, a na "vrućoj" stolici sjedili su još i Džemaludin Mušović, Avdo Kalajdžić (prijateljski meč protiv Lihtenštajna - 0:0, 18. augusta 1999. u Vaduzu), Denijal Pirić (prijateljski meč protiv Azerbejdžana - 1:0, 1. juna 2008. u Zenici), Mišo Smajlović, Blaž Slišković, Miroslav Ćiro Blažević, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Robert Prosinečki, Dušan Bajević, Ivaylo Petev i Savo Milošević.
Jedini koji je odveo Zmajeve na neko veliko takmičenje je Sušić, s kojim smo igrali Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.
Barbarez je za reprezentaciju BiH igrao od 1998. do 2006. godine, a u tom periodu skupio je 47 nastupa i postigao 17 golova.
Gotovo cijelu igračku igračku karijeru proveo je u Njemačkoj, gdje se 1991. uputio iz Veleža. Nastupao je za Hannover, Union Berlin, Hansu Rostock, Borussiju Dortmund, HSV i Bayer Leverkusen.
Posjeduje UEFA Pro licencu, ali nikada nije vodio ni jednu ekipu, a reprezentacija BiH bit će mu prvi trenerski posao.
Na klupi Zmajeva debitovat će 3. juna na St. James Parku u prijateljskoj utakmici protiv Engleske, viceprvaka Evrope. Šest dana kasnije sa našim državnim timom gostovatće u Empoliju kod evropskog prvaka - Italije. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.