open-navfaktor-logo
search
Retrospektiva blamaže
"Smrtna presuda" bh. klupskom fudbalu bila je neizbježna, samo se čekao najpovoljniji momenat
Klupskom fudbalu u Bosni i Hercegovini izrečena je "smrtna presuda". Bar za sezonu 2019/2020. Na prijedlog Takmičarske komisije, Izvršni odbor FSBiH sinoć je odlučio da je sezona završena.
02.06.2020. u 21:15
get url
text

VEZANI TEKST - Naredba ili preporuka: Ovo je dopis iz entiteta RS zbog kojeg je prekinuta Premijer liga BiH

Takmičarska sezona, kojom je predsjedavao Milorad O. Lale, vodila se papirom iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, a koje je ogradilo kako je "termin od 1. jula 2020. godine prihvatljiv za početak organizovanja sportskih takmičenja".

Nešto drugo je mnogo zanimljivije. I pticama na grani je jasno da se takmičenje nije nastavilo zbog Borca, o čemu je Faktor također pisao, a zanimljivo je pogledati retrospektivu događaja u posljednje tri sedmice.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je "smrtna presuda" bila je neizbježna, samo se čekao najpovoljniji momenat.

Pogledajmo šta se događalo ključnih datuma:

14. maj 2020. godine

Održana je sjednica Izvršnog odbora FSBiH, a glavni zaključak bio je da se kao zadnji rok za restart sezone postavi 6/7. juni. Tada je obrazloženo da bi svaki početak nakon toga datuma ugrožava zdravlje fudbalera.

Mogućnost da klubovi iz entiteta RS igraju u Federaciji BiH (ukoliko bi u ovom entitetu ostala na snazi odluka da nema sportskih takmičenja do 1. jula) odbijena je u startu, kao i mogućnost da se igra samo završnica Kupa BiH (u polufinalu Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg i GOŠK).
Istog dana održana je videokonferencija čelnika Saveza sa klubovima na kojoj je potvrđeno da je devet klubova za završetak sezone na zelenom terenu, a tri su bila protiv.

21. maj 2010. godine

Narodna skupština Republike Srpske ukinula je vanredno stanje u tom entitetu, koje je bilo proglašeno 28. marta zbog pandemije koronavirusa.

- Mora dalje da se živi, mora da se privređuje - kazao je tada Radovan Višković, premijer RS.

25. maj 2020. godine

Republički štab za vanredne situacije entiteta RS donio odluku da se do 8. juna 2020. godine zabranjuju takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista.

27. maj 2020. godine

FSBiH pomjerio rok za restart sezone i kao krajnji rok postavio 13/14. juni.

- Potpuno svjesni, nadležnosti, globalne situacije, ali i svakodnevnih promjena u smislu ublažavanja mjera održano je niz sastanaka Izvršnog odbora, sastanaka sa klubovima BH Telecom Premijer lige, sastanaka i pisane korespondencije sa nadležnim institucijama, a sve sa željom da iskoristimo i minimalne uvjete za nastavak takmičenja u zadnjem mogućem i izvodivom terminu, a to je u vikendu 6. juna ili najkasnije 13. juna 2020. Sve analize su pokazale da početak takmičenja iza vikenda 13/14. juna 2020. nije realno provodiv zbog niza objektivnih razloga i takmičenje nije moguće nastaviti i realizovati da bi se isto okončalo do propisanog roka koji je postavljen od UEFA (2. augusta 2020. godine) - saopćeno je tada iz FSBiH.

29. maj 2020. godine

Nekako istovremeno iz RS-a je stigla dvostruka potvrda da Premijer ligu BiH ove sezone više nećemo gledati. Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, potvrdio je to medijima u ovom entitetu, a nedugo potom stigao je dopis i u FSBiH kojeg je uputilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, a u kojem je naglašeno "da je termin od 1. jula 2020. godine prihvatljiv za početak organizovanja sportskih takmičenja".

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH na telefonskoj sjednici 29. maja donijela je odluku o ukidanju stanja prirodne nesreće koje je proglašeno zbog pandemije koronavirusa.

1. juna 2020. godine

Po hitnom postupku održana je Takmičarska komisija FSBiH, a na sjednici kojom je predsjedavao Milorad O. Lale donesen je zaključak o završetku svih takmičenja za sezonu 2019/20, uz obrazloženje da ne postoje uvjeti za nastavak takmičenja u okviru Premijer lige i Kupa BiH na teritoriji cijele države. Uz O. Laleta u Takmičarskoj komisiji još su: Dalibor Šantić, Suad Salihbašić, Rudolf Marić, Dušan Marković i Mirsad Drljević.

Nekoliko sati kasnije održana je sjednica Izvršnog odbora na kojoj je sa 13 glasova "za" (Elvedin Begić, Milorad Sofranić, Ivan Beus, Muhamed Begagić, Mato Jozić, Muhidin Raščić, Irfan Durić, Dragan Kulina, Ivan Perić, Nurdin Peštalić, Midhet Sarajčić, Zlatko Spasojević, Ranko Vučković), jednim "protiv" (Dragan Soldo), dok Vico Zeljković nije imao pravo glasa (ne može glasati dok ga ne verifikuje Skupština FSBiH) odlučeno da je sezona završena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.