open-navfaktor-logo
search
Legenda Liverpoola
Sin Michaela Owena boluje od rijetke bolesti: Da mogu, dao bih mu svoje oči
Michael Owen, bivši engleski fudbaler, osvajač Zlatne lopte iz 2001. godine, kazao je da bi svom 17-godišnjem sinu Jamesu, da može, dao svoje oči.
25.01.2024. u 10:51
get url
text

Owenovom sinu u osmoj godini dijagnosticirana je Stargardtova bolest, rijetka genetska bolest koja vodi teškom obliku slabovidosti.

- Kada bih mu mogao dati svoje oči i napraviti razmjenu, to bih učinio - kazala je legenda Liverpoola za Daily Mail.

Sin Michaela Owena sanjao je o tome da postane fudbaler sve dok mu bolest nije dijagnosticirana. Vid mladog Jamesa progresivno se pogoršavao tokom njegovih tinejdžerskih godina i trenutno je klinički slijep.

- Ljudi od mene očekuju da igram fudbal i ranije sam uživao u tome. Ali došlo je do faze kada je bilo preteško znati gdje je lopta. Prestao sam uživati u igri jer sam želio biti najbolji - objasnio je sin Michaela Owena.

- Kad sam bio mlađi stvarno sam se sažalijevao. Pomislio sam "zašto ja"? Ne mogu voziti, ne mogu ovo, ne mogu ono... Ali, uzrujanost zbog ovoga neće promijeniti bilo šta, tako da je bolje da nastavim dalje - dodao je.

Američka akademija za oftamologiju definira Stargardtovu bolest kao bolest oka koja uzrokuje gubitak bida kod djece i mladih odraslih osoba. Bolest je nasljedna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.