open-navfaktor-logo
search
Baraž za EURO 2024
Savo Milošević objasnio izbor Zmajeva, zašto nema Stevanovića, zbog čega je optimista
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine 21. marta igra jedno od dva finala, odnosno jednu od dvije najvažnije utakmice u ovoj godini.
05.03.2024. u 11:18
get url
text

VEZANI TEKST - Savo Milošević objavio spisak Zmajeva za baraž protiv Ukrajine

Zmajevi će na Bilinom polju u polufinalu baraža ugostiti Ukrajinu, a eventualnom pobjedom izborit će veliko finale protiv boljeg iz duela Izrale - Island koje bi se igralo 26. marta na Grbavici (poraženi polufinalisti igrat će revijalni meč na Željinom stadionu).

Savo Milošević, selektor fudbalske A reprezentacije BiH, objavio je danas spisak igrača na koje će računati u ovim mečevima.

Šef našeg nacionalnog tima je optimista uoči predstojećih duela, a objasnio je svoj izbor.

- Vjerujem da je ovo najbolje što Bosna i Hercegovina trenutno ima. Na osnovu onoga što smo vidjeli ovo je najbolje što imamo, a da li je kadar da ostvari dobar rezultat protiv Ukrajine uz eventualno drugu utakmicu, uvjeren sam da može. Individualni kvalitet Ukrajine jeste nešto što može da pomogne, ali nije garant dobrog rezultata. U ovakvim utakmicama važno je imati čvrst i kompaktan tim - istakao je Milošević.

Naglasio je da loši rezultati u posljednjim utakmicama neće imati nikakvog utjecaja na igru reprezentacije u baražu za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Pojasnio je da je u tim posljednjim utakmicama želio da stekne jasniju sliku o kvalitetu igrača i da vidi na koga može računati u baražu, a rezultati mu nisu bili bitni.

- Uvijek sam imao optimizam. Izbjegavao sam da tražim opravdanja. Veliki broj utakmica smo igrali bez velikog broja igrača. To nije bilo realno stanje. Tada smo dobili nekoliko igrača na koje sada možemo računati. Motivacija, želja i forma kod igrača su odlični. Svi jedva čekaju da dođu. Neću imati problem sa atmosferom. To su parametri na kojima baziran optimizam. Jedna utakmica kući protiv bilo koje ekipe, sve je moguće - kazao je Milošević, pa nastavio:

- Ne mogu otkrivati taktičke detalje. Demirovića sam gledao uživao. Pozitivno me iznenadio sa igrom. Nivo igra je nešto posebno. Možda je i u najboljoj formi. Bit će sjajno ako ga budemo imali takvog i u reprezentaciji - dodao je selektor.

Na spisku se nije našlo ime Miroslava Stevanovića.

- Ne mogu se baviti individualno igračima. Željeli smo da se osloniomo na stvari koje imamo. Ne bih o individualnim imenima - poručio je Milošević.

Zmajevi trenutno u rosteru imaju samo pet igrača iz lige petice, a među njima se nalazi i ime novajlije Denisa Huseibašića.

- Mali broj igrači iz lige petice? Nisam to pratio. Fudbal napreduje i igra se i van liga petica. Ono što je najvažnije je takmičarski nivo. Najbitnije je da momci igraju. Najbitniji parametar je da većina momaka igra.

Na dovođenju Huseinbašića se radilo mjesecima. Završili smo papirologiju i logično je da je na spisku. Ima dosta zahtjeva i preporuka. Ako se već odlučujemo da to budu momci koji mogu pomoći. Na njega računamo - kazao je Milošević pa na pitanje novinara o pozivanju Hamulića odgovorio:

- Imam utisak da neki imaju nešto protiv njega. Nemoguće je da svi budu standardni. On ima kvalitet koji može pomoći u određenim momentima. Zašto bi ga precrtao?

Promjene ne mogu biti preko noći. Mora postojati smjer. Mislim da radim najbolje za Savez - poručio je selektor Zmajeva.

Za kraj, jjoš jednom je istakao da je optimista pred duel sa Ukrajincima.

- Najbitnije je da istrčimo dobro utakmicu. Igrat će 11 momaka koji mogu da istrče 90 minuta. U skladu s tim ćemo birati sastav. Imamo i iskusnih igrača, koji mogu donijeti prevagu. Na nama u stručnom štabu je da to ukomponujemo. Bit će neki miks, ali prije svega neko ko može i taktički i fizički da odgovori zadatku.

Nisam arogantan i prepotentan. Prije nego sam postao trener bio sam analitičar. Radio sam to za UEFA-u. Ukrajina je skenirana u svim detaljima. Najmanje se brinem za to. Suština je da mi nađemo način kako da to odradimo - zaključio je Milošević.

Zmajevi će se okupiti 18. marta u Sarajevu, gdje će i obaviti pripreme za duel sa Ukrajinom (21. mart na Bilinom polju).

Spisak Zmajeva

Golmani: Ibrahim Šehić (Al-Khaleej), Nikola Vasilj (FC St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adrian Leon Barišić (FC Basel), Dennis Hadžikadunić (Hamburger SV), Renato Gojković (FK Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu MKE).

Vezni red: Rade Krunić (Fenerbahče), Gojko Cimirot (Al-Fahya), Ivan Bašić (FK Orenburg), Benjamin Tahirović (Ajax), Miralem Pjanić (Sharjah FC), Denis Huseinbašić (FC Koln), Haris Hajradinović (Kasimpaša), Amar Rahmanović (Krylia Sovetov)

Napad: Edin Džeko (Fenerbahče), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Said Hamulić (Lokomotiv Moskva), Smail Prevljak (Hertha) i Dal Varešanović (Rizespor).

{$galerijaFotografija}


 
 
 
 
 
 
 

IMG_20240305_111442.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.