open-navfaktor-logo
search
Igra u zraku
Renato Gojković je u ovom segmentu među najboljima na svijetu
Međunarodni centar za sportske studije (CIES) sa sjedištem u Švicarskoj objavio je listu na kojoj se nalazi 100 centralnih bekova, odnosno stopera sa najboljim statističkim parametrima koji se odnose na zračnu igru.
23.01.2024. u 13:40
get url
text

CIES je listu sastavio prema broju dobijenih zračnih duela u odnosu na vrijeme igre, učestalost zračnih duela, postotku dobijenih zračnih dvoboja, a u samom vrhu je i bh. reprezentativac Renato Gojković koji igra za ruski Orenburg.

Analiza je sačinjenja prema statistici Wyscouta, a onda se odnosi na domaće ligaške utakmice u tekoćoj sezoni, a na listi su samo fudbaleri koji su igrali minimalno 900 minuta.

Prvi na listi je Liverpoolov gorostas Virgil van Dijk s indeksom 93. Nizozemac po meču odnosi 4,97 zračnih duela, ili 79 posto. Iza njega su Min-jae Kim iz Bayerna sa 4,06 dobijenih zračnih duela po meču, ili 69 posto (indeks 92,2), a na trećem mjestu je Danilo Pereira (PSG) sa 2,89 osvojenih duela po susretu, odnosno 75 posto (indeks 89,4).

Renato Gojković je na 11. poziciji. Zanimljivo, on ima 5,43 dobijenih zračnih dvoboja po meču, više nego vodeći van Dijk, ali bh. fudbaler procentualno osvaja manje duela nego igrač Livepoola (69 posto, indeks 87,2).

Prema pisanjima ruskih medija Gojković će na kraju ove sezone napustiti Orenburg, s obzirom na to da mu istječe ugovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.