open-navfaktor-logo
search
Češki stručnjak
Plišek: Trebalo mu je par dana da shvati šta sam rekao, a onda je rođen pravi Edin Džeko
Češki stručnjak Jirži Plišek jedan je od najzaslužnijih ljudi za karijeru Edina Džeke, barem kada su prvi koraci u pitanju.
24.08.2021. u 09:36
get url
text

Plišek je bio trener Želje kada je Džeko imao samo 17 godina, a na Grbavici je primijetio njegov talenat i odveo ga u Češku. Prvo u Teplice, a odmah i na posudbu u Usti nad Labem.

Upravo je Plišek, trenutni direktor Akademija FK Mlada Boleslav nakon šest godina provedenih na istoj poziciji u Slaviji Prag, za portal FC Inter News govorio o bh. napadaču.

Plišek je otkrio da ima ponudu da radi kao tehnički i sportski direktor Fudbalskog saveza Češke. Prisjetio se da je Džeku upoznao kao trener Želje, gdje je stigao nakon Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina, gdje je Češka osvojila treće mjesto.

- Bio je vrlo talentovan, s neizmjernom željom za postizanjem golova, ambiciozan i pozitivan tip. Htio je učiti, postati izvrstan igrač, imao je vrlo snažan udarac - rekao je češki stručnjak.

- Edin nije samo veliki igrač, već prije svega fantastična, jedinstvena osoba. Bio je ljubazan, nasmijan, spreman pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Pomaže bolesnoj djeci, sportistima s invaliditetom, ambasador je UNESCO-a. To su velike stvari. Ponosan sam na Edina, moramo zahvaliti i njegovim roditeljima koji su mu pomogli da postane ono što jest i što su uvijek vjerovali u njega - nadovezao se Plišek.

Plišek se prisjetio da je Dijamantu kazao da vjeruje u njega i da će zajedno otvoriti put njegovoj karijeri. Htio je, kaže, da bude strpljiv i uporan. Džeko je bio pažljiv i vjerovao mu je. Čak i kad ga je iz Teplica poslao u Usti nad Labem na posudbu.

- To je bilo jako teško vrijeme za njega i njegovog oca. To sam shvatio. Ali rekao sam svima da će mi jednog dana, ako shvate potez, obojica zahvaliti. Vjerovao sam u svoju intuiciju i Edin nije bio razočaran. Trebalo mu je nekoliko dana da shvati šta sam mu rekao. I onda je postao druga osoba. U tom trenutku rođen je pravi Edin Džeko i tog trenutka fudbalska zvijezda počela se oblikovati. To je bio pravi trenutak u kojem sam povjerovao da bi mogao postati vrhunski igrać. Pokazao mi je karakter, ali i visok nivo inteligencije - prisjeća se Plišek.

O Džekinom transferu iz Rome u Inter kazao je da je to klub koji želi osvajati trofeje i da mu treba pobjednik, igrač poput Džeke. Šta Džeko s 35 godina može donijeti Interu.

- Iskustvo, golove, kvalitet, uravnotežene emocije, marljivost. On je sjajan igrač i može biti uzor mladim ljudima svojom osobnošću, snažnim karakterom i inteligencijom - veli Čeh.

Plišek kaže da je bh. golgeteru čestitao na dolasku u Inter, a da mu je Dijamant mjesec ranije čestitao rođene unuke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.