open-navfaktor-logo
search
Borba za Evropu
Plasman Borca i Zrinjskog u finale Kupa BiH "slave" i u Veležu i Sarajevu
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 18:24
get url
text
FOTO: FK Sarajevo
Finale Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu igrat će Borac i Zrinjski.
Banjalučani su u polufinalu eliminisali Široki Brijeg pobjedom u obje utakmice (ukupno 5:2), dok je Zrinjski u dvomeču bio bolji od dobojske Sloge (3:0).
Plasmanom dvije prvoplasirane ekipe sa premijerligaške tabele u finale postalo je gotovo izvjesno da će plasman u Evropu izboriti i ekipa koja na tabeli zauzme četvrtu poziciju.
Samo čudo bi se trebalo dogoditi da Borac ili Zrinjski ne osvoje titulu, a da jedna od ove dvije ekipe ne budu među tri prvoplasirane ekipe. Samim time, ove dvije ekipe će sigurno predstavljati BiH na evropskoj sceni.
A kako će jedna od njih osvojiti i Kup BiH, automatski se otvara prostor da ekipa koja na tabeli završi na četvrtoj poiziciji izbori nastup u kvalifikacijama za UEFA Konferencijsku ligu.
Istina, teoretski je moguće da ne bude tako, a jedini ishod u kojem četvrtoplasirani tim ne bi išao u Evropu jeste da osvajač Kupa BiH (Borac ili Zrinjski), završi sezonu na petom ili nekoj slabije plasiranoj poziciji.
Nemoguće je da to bude Borac, koji ekipama koje dijele peto i šesto mjesto (Posušje i Sloga) bježi nedostižna 24 boda (u igri još 21 bod). Zrinjski ima 17 bodova prednosti ispred Posušja i Sloge.
Prema trenutnom stanju na tabeli, odnosno da je sada kraj sezone, treću i četvrtu poziciju drže Velež i Sarajeva, te bi zajedno sa Zrinjskim na ljeto igrali u kvalifikacijama za Evropsku ligu, dok bi Borac nastupao u kvalifikacijama za Ligu prvaka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.