open-navfaktor-logo
search
Uspostavljen kontakt
Ovo je biznismen koji se povezuje s FK Sloboda: Rođen u Laktašima, poslovnu imperiju stvorio u Hrvatskoj
Javni poziv za izbor i imenovanje predsjednika i Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sloboda Tuzla doživio je potpuni fijasko, s obzirom na to da se niko nije prijavio.
12.01.2024. u 16:26
get url
text

Ipak, nekoliko dana nakon zatvaranja konkursa pojavila se informacija da bi na Tušanj mogao stići investitor - hrvatski biznismen.

Faktoru je potvrđeno da su ljudi iz Skupštine FK Sloboda stupili u kontakt sa Renatom Radićem, privrednikom rođenom u Laktašima koji je svoju poslovnu imperiju napravio u Hrvatskoj.

Radić je početkom 90-ih odselio u Bejlovar, 1995. godine je nastala porodična kompanija Prima Commerce, koja se počela baviti proizvodnjom i veleprodajom namještaja. Kasnije je stvorena Prima grupa s više od 2.000 zaposlenika. Njegova kompanija posluje i u Bosni i Hercegovini.

Renato Radić FOTO: Zarko Basic/PIXSELL 

- Ono što je sigurno, jeste da smo stupili u kontakt. Izvjesno je da će doći u Tuzlu. Tek treba da definišemo termin. Vjerovatno između 20. i 23. januara - rekao nam je izvor iz Slobode.

Radić je aktivan u fudbalu kao potpredsjednik Slaven Belupa iz Koprivnice koji igra u elitnom rangu hrvatskog fudbala, a angažovan je u bjelovarskom NK Mladost Ždralovi, klubu iz trećeg stepena takmičenja u Hrvatskoj.

Neki mediji objavili su da bi Radić na Tušnju sarađivao s Eduardom Da Silvom, bivšim reprezentativcem Hrvatske koji u svom vlasništvu posjeduje menadžersku agenciju Da Silva&Vitoria Soccer.

Šutnja gradske uprave

No, sve tek treba da se stavi na papir i konkretizira, a posljednju riječ daje klupska Skupština koja je zbog nedostatka Upravnog odbora preuzela i komandnu palicu u klubu.

Interesantno je i to da se gradska administracija predvođena gradonačelnikom Zijadom Lugavićem ne osvrće previše na dešavanja u Slobodi. Tako je bilo nakon ispadanja Slobode u Prvu ligu FBiH, potom poslije ljetne krize i imenovanja nove Skupštine, a tako je i sada kada su Crveno-crni praktički obezglavljeni.

Grad Tuzla najveći je finansijer Slobode. Ove godine iz gradske kase Slobodu sleduje 600.000 KM. Manje je to novca u odnosu na godinu ranije (695.000 KM), ili 2022. godinu kada je Sloboda raspolagala s iznosom od milion KM.

Okrnjen Nalićev stručni štab

U jeku svega Sloboda je počela zimske pripreme za proljetni dio Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine. Zlatan Nalić ostao je na trenerskoj poziciji iako je imao primamljivu premijerligašku ponudu. Njegov stručni štab je okrnjen jer je novim strukturama bio (pre)skup, iako, navodno, svi zajedno mjesečno koštaju blizu 10.000 KM. Dio Slobodinog trenerskog staffa više nije Adnan Šubić. Pored Nalića, na klupi Slobode ostali su Darko Mitrović, Eldin Čengić te trener golmana Mirsad Dedić.

Odlazak Crnogorca

Podsjećamo da će Sloboda proljetni dio sezone otvoriti domaćom utakmicom protiv Sarajeva u sklopu osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine (10./11. februar), a da u odbranu jesenje titule u Prvoj ligi FBiH Crveno-crni kreću 9. ili 10. marta.

Do određenih rokada došlo je i omladinskom pogonu kluba.

Adnan Mujezinovć više nije koordinator omladinskog pogona Slobode, a to mjesto će biti popunjeno raspisivanjem konkursa.

Također, klub je napustio trener juniora Gradmir Crnogorac. On se skrasio u privatnoj školi fudbala koja je u vlasništvu Enesa Mešanovića.

Za novog trenera juniorske selekcije koja se takmiči u Premijer ligi BiH imenovan je Denis Karić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.