open-navfaktor-logo
search
Drugačiji prioriteti
Nova pravila igre: Ibričić napravio zaokret u sportskoj politici Sarajeva
Senijad Ibričić, bivši fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine, preuzimanjem komandne odgovornosti u sportskoj politici Fudbalskog kluba Sarajevo, nametnuo je, tako djeluje, nova pravila igre.
24.01.2024. u 21:11
get url
text

Ibričić je u Bordo klub stigao tokom ljeta prošle godine, s iskustvom obavljanja istih zadataka u slovenačkim Domžalama. S njim u paketu na Koševo su došli Simon Rožman, kompletan stručni štab, a kasnije i plejada drugih ljudi koji su instalirani u omladinski pogon, odnosno Akademiju Sarajeva.

Ibričić i Rožman poznaju se iz Domžala. Jedno je vrijeme Rožman kao trener bio Ibričićev "šef". Kada je Ibričić završio igračku karijeru i postao sportski direktor Domžala odmah je vratio Rožmana na klupu.

Prvim potezima koje je Ibričić povlačio na Koševu dalo se naslutiti da će sportska politika Sarajeva u budućnosti djelovati drugačije, naravno uz odobravanje prvog čovjeka kluba Ismira Mirvića i njegovih saradnika.

Odmah su otpisani neki igrači koji su netom prije dolaska Rožmana na klupu stigli u klub poput Samira Zeljkovića, ili obnovili ugovore kao Ivan Borna Jelić Balta i Mario Vrančić. Prekobrojan je postao i Besim Šerbečić, a Kevina Viverosa, bombastičnog južnoameričkog pojačanja, nije bilo ni na mapi.

Teški su to rezovi, prije svega s finansijskog aspekta, s obzirom na to da je za neke od ovih igrača plaćeno obeštećenje, a uz to im je potrebno isplaćivati (visoke) mjesečne plaće.

Sarajevo je zbog grupe prekriženih igrača ljetos reagovalo na fudbalskoj pijaci.

Na Koševo je stigao stoper Miomir Đuričković. Crnogorac je rođen 1997. godine, nastupao je u Crnoj Gori za Budućnost, s podgoričkim klubom je osvojio dvije titule državnog prvaka, a dva puta je podizao i pehar Kupa. Đuričković je po dolasku zauzeo mjesto startera, odigrao je 13 utakmica po 90 minuta i najavio da bi u mogućnosti mogao opravdati uložena sredstva. Bordo klub je, navodno, za njegove usluge platio Budućnosti 150.000 eura.

Obeštećenje, oko 130.000 eura, plaćeno je i za veznjaka Edina Julardžiju, nekad veliku nadu zagrebačkog Dinama. Julardžija je prethodno bio u Domžalama kod Rožmana i Ibričića, a od ranije ima iskustvo igranja za drugi tim Dinama, te Slaven Belupo, Šibenik i Goricu. Igrač koji je nedavno proslavio 23. rođendan toko jeseni je bio neizostavna karika u veznom redu Sarajeva.

U vrelim ljetnim danima prošle godine dres Sarajeva je zadužio i Ajdin Hasić. Fudbaler iz Banovića stigao je na posudbu iz Bešiktaša do kraja sezone. Hasić s loptom zna gotovo sve, nešto iz svog repertoara već je predstavio bh. fudbalskoj javnosti, a jasno da je teška povreda u dresu mlade reprezentacije BiH malo usporila njegov razvoj. Hasić je, kao i Julardžija, rođen 2001. godine, a u 15 premijerligaških nastupa zabio je pet puta i tri puta asistirao. Na portalu Transfermarkt cijena mu je skočila sa 400.000 eura na 800.000 eura.

U zimskoj pauzi Sarajevo je dovelo još jednog Crnogorca. Radi se o Marku Matanoviću, 23-godišnjaku i bivšem U21 reprezentativcu Crne Gore. I Matanović, poput svog sunarodnjaka Đuričkovića, zna kako je osvajati pehare. Matanović je u sezoni 2021/22. osvojio titulu prvaka Crne Gore, a sezonu poslije i crnogorski Kup.

Klub je pojačao i Anes Krdžalić, Dinamova nada koja nikada nije dobila šansu na Maksimiru. Krdžalić također u CV-u ima osvojenu titulu prvaka i to Slovenije, kao i tamošnji Kup, s obzirom na to da je boravio u Olimpiji na posudbi. Tada je redovno igrao. Krdžalić je mladi bh. reprezentativac, ima 19 godina i od njega se očekuje mnogo. Sarajevo je njegove papire platilo 125.000 eura.

U besplatnom transferu dres Sarajeva je zadužio i Eldar Mehmedović. I on je mladi bh. reprezentativac, još uvijek zaštićeno godište prema pravilniku FSBiH. Mehmedović je ofanzivni vezista, ponikao je u Slobodi, ljetos se oprobao u zagrebačkoj Lokomotivi, gdje nije upisao minute. U Sarajevu će imati šansu da pokaže da su u Zagrebu napravili lošu procjenu.

Vrijedi istaknuti da je golmanski dres u Bordo klubu zadužio 28-godišnji Makedonac Dejan Iliev. On ima iskustvo iz Arsenala, a prije Sarajeva branio je za Helsinki.

Sarajevo je od Ibričićevog dolaska na tri transfera potrošilo 405.000 eura. To su cifre kojima barata portal Transfermarkt. S druge strane, golman Muhamed Šahinović je u zimskoj pauzi otišao u poljski Rakow za pola miliona eura. Tokom ljeta Sarajevo je prodalo Dala Varešanovića u turski Rizespor za 1,2 miliona eura.

Dakle, u klub su dovedeni igrači koji nisu izazvali euforiju kod navijača, ali koji svoj posao na terenu obavljaju sasvim korektno. Pored toga, željni su dokazivanja, gladni pobjeda, a pretpostavka je da klub u budućnosti namjerava nešto i zaraditi od njihove eventualne prodaje. No, o transfer-politici na Koševu najbolje će suditi rezultati. Oni su jedino mjerilo rada sportskog sektora i trenera.

Od fudbalera na koje u Sarajevu ne računaju, a koji imaju važeće ugovore, na posudbe su otišli Besim Šerbečić (Radnički 1923 Kragujevac, Srbija), Enedin Mulalić (Zvijezda 09, BiH), Samir Zeljković (Bunyodkor, Uzbekistan), Muharem Trako (Sileks, Sjeverna Makedonija) i Kevin Viveros (La Equidad, Kolumbija).

Daniel Avramovski je otišao u drugi rang turskog fudbala nakon što mu je istekao ugovor, a Mario Vrančić i Ivan Borna Jelić Balta još uvijek su "ni na nebu, ni na zemlji".

Mladi Haris Ališah završio je na pozajmici "preko bare", a Sporting Kansas City imat će na kraju 2024. pravo da otkupi njegov ugovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.