open-navfaktor-logo
search
Provokacije
Navijači Hrvatske zastavom se rugali golmanu koji je 1995. bježao iz Knina
Golman Kanade Milan Borjan našao se na meti hrvatskih navijača tokom utakmice ove dvije reprezentacije na Mundijalu u Kataru.
28.11.2022. u 08:35
get url
text

Borjan koji brani boje Kanade, a trenutno je član Crvene zvezde, rođen je u Kninu, u kojem je živio do operacije Oluja.

On tvrdi da ne potječe iz Dalmacije, nego iz "Srpske Krajine", a navijači su ga tokom cijelog meča vrijeđali skandiranjem s tribina: "Borjane, Turčine, napuši se kur*ine", "Borjane, ustašo..."

Pažnju je privukla i zastava Johna Deerea koju su razvili. Na njoj je pisalo "Knin 95", a slogan kompanije "Nothing runs like Deere" prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan".

Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a traktori su simbol masovnog bijega Srba tokom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja.

U kolonama je u augustu te godine tzv. "Republiku Srpsku Krajinu" napustilo oko 200 hiljada Srba, među kojima i tada sedmogodišnji Borjan. Spomenuti slogan poznate kompanije u prijevodu znači "Ništa ne radi / ne vozi kao Deere", ali prepravljen s imenom golmana na golu Kanade te uz aluziju na srpski bijeg tokom Oluje, čita se "Niko ne bježi kao Borjan".

OVDJE možete pogledati transparent kojim su navijači Hrvatske provocirali čuvara mreže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.