open-navfaktor-logo
search
Iskusni Zmajevi
Nastupali na SP u Brazilu, a danas nose dresove bh. klubova
Trojica igrača iz fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja su nastupila na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu trenutno nosi dresove bosanskohercegovačkih klubova. 
07.02.2024. u 19:04
get url
text

U pitanju su Toni Šunjić (35), Tino Sven Sušić (31) i Avdija Vršajević (37).

Šunjić je jučer zvanično predstavljen kao novi igrač Zrinjskog.

Posljednji angažman prije dolaska u Mostar imao je u kineskom Henanu za koji je nastupao prethodne tri sezone.

Bivši Zmaj je karijeru počeo upravo Pod Bijelim brijegom, odakle je 2010. godine otišao na posudbu u Belgiju, a nakon toga karijeru nastavio u Ukrajini.

Branio je boje i moskovskog Dinama, Stuttgarta, Palerma, Kuban Krasnodara, Zoryje, te Kortrijka.

Na SP-u je nastupio na dva meča - protiv Nigerije i Irana, gdje je odigrao po 90 minuta. U prvom duelu protiv Argentine nije ulazio u igru. 

U dresu reprezentacije BiH je ukupno odigrao 41 meč, te postigao jedan pogodak.

Kad je u pitanju Sušić, on je krajem augusta prošle godine stigao u Tuzla City.

Sušić je rođen u Belgiji i tamo je počeo karijeru, igrao je u omladinskim pogonima Visea, Genka i Standarda, odakle je prešao u Hajduk, a potom je za dva miliona eura potpisao za izraelski Maccabi iz Tel Aviva.

Ponovo se vratio u Belgiju, igrao za Genk i Antwerp, pa otišao u Venlo, zatim u Austriju gdje je igrao za Hartberg, da bi u januaru 2020. potpisao za FK Sarajevo.

Potom je kao slobodan igrač sa Koševa otišao u ruski Kuban, pa Tabor Sezanu u Sloveniji, a posljednji klub prije dolaska na Tušanj bio mu je Rudeš.

U dresu A reprezentacije BiH odigrao je ukupno devet mečeva. Na već ranije Spomenutom Mundijalu je nastupio na dva susreta. Protiv Nigerije je odigrao posljednjih 26 minuta. Duel protiv Irana počeo je od prve minute, a iz igre je izašao u 76. minuti.

Ljubiteljima fudbala u našoj zemlji Avdija Vršajević će ostati upamćen kao jedan od strijelaca za našu reprezentaciju na SP.

Igrala se 83. minuta kada je Vršajević majstorski pogodio za 3:1 protiv Irana, te tako potvrdio historijsku pobjedu naše selekcije na velikom takmičenju.

Avdija je 10 godina kasnija na zalaksu karijere, a prije mjesec dana vratio se u Čelik. 

Karijeru je počeo u Tešnju gdje se počeo baviti fudbalom. Vrlo brzo Vršajević prelazi u Čelik gdje je počeo igrati seniorski fudbal.

Igrao je potom i za Željezničar, Spartu iz Praga, Kladno, Tatran, Hajduk, Osmanlispor i Akhisarspor, odakle je u januaru 2021. godine prešao u Umraniyespor, a nakon toga je igrao za FK Sarajevo do jula 2023. godine.

U dresu Zmajeva ima 17 nastupa (na SP igrao samo protiv Irana) i postigao je dva gola u državnom dresu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.