open-navfaktor-logo
search
Starosjedioci
Nakon 12 godina: Koliko je igrača iz trenutnog rostera Portugala i BiH nastupilo na posljednjem međusobnom duelu?
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.
16.06.2023. u 09:51
get url
text

Tim Faruka Hadžibegića čeka najteži mogući ispit - gostovanje kod Portugala u Lisabonu.

Za povoljan rezultat u portugalskoj prijestolnici Zmajevi će morati pokazati mnogo više nego u prva dva kola protiv Islanda i Slovačke.

Portugalci će Zmajeve ugostiti na stadionu Benfice, a Ronaldo i društvo su u prva dva kola u mečevima protiv Lihtenštajna i Luksemburga uknjižili maksimalnih šest bodova, uz gol-razliku 10:0.

BiH ima tri boda. Na startu kvalifikacija Zmajevi su u Zenici savladali Island sa 3:0, a u drugom meču naš tim je poražen na gostovanju kod Slovačke rezultatom 2:0.

Portugal i BiH igrali su četiri zvanična meča, tri puta su se radovali Portugalci, a jedan dvoboj završen je remijem. Sva četiri susreta odigrana su u sklopu baraža za Svjetsko, odnosno Evropsko prvenstvo.

Posljednji međusobni duel ove dvije selekcije odigran je 15. novembra 2011. godine u revanšu baraža za Evropsko prvenstvo koja se igrala na Stadionu svjetlosti u Lisabonu. Zmajevi se tada nažalost nisu uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo. Portugal je slavio rezultatom 6:2.

Portugal je tada nastupio u sastavu: Rui Patricio, Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Perreira, Veloso, Moutinho, Nani, Meireles, Ronaldo i Postiga.

Za BiH su od prve minute na teren istrčali: Begović, Jahić, Spahić, Papac, Rahimić, Medunjanin, Zahirović, Pjanić, Lulić, Misimović i Džeko.

Na klupi Portugala bili su: Almeida, Amorim, Eduardo, Martins, Quaresma, Rolando i Ruben Micael, dok su na klupi naše reprezentacije sjedili Avdukić, Bešić, Ibišević, Ibričić, Maletić, Muslimović i Pandža.

Zanimljivo, u rosteru oba tima za sutrašnji duel nalaze i se pet fudbalera koji su bili akteri meča iz 2011. godine.

U dresu Portugala za duel će sutra konkurisati Ronaldo, Pepe i Rui Patricio, dok su našoj reprezentaciji starosjedioci Džeko i Pjanić.

Sutrašnji meč zakazan je za 20.45 sati. Davide Massa, italijanski arbitar, dobio je povjerenje da sudi utakmicu u Lisabonu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.