open-navfaktor-logo
search
Mlada reprezentacija BiH
Na potezu FSBiH: Janković i momci koji bez interesa drže ruku na srcu zaslužuju podršku
Ništa ne košta da Hrvatski nogometni savez (HNS) krene u akciju, "promijeni" mu papire, pa što bude...
08.03.2024. u 20:46
get url
text

VEZANI TEKST - Petar Sučić odbio poziv u reprezentaciju BiH, odlučio nastupati za Hrvatsku

Ovo je rečenica kojom su hrvatski mediji najavili "transfer" Petra Sučića iz reprezentacije Bosne i Hercegovine među Vatrene.

Ovo je rečenica, posebno njen drugi dio, koji bi trebali upamtiti svi oni koji dres Zmajeva koriste kao poligon za razvoj, a kasnije bi mijenjali sportsko državljanstvo i birali neki drugi dres. Najčešće Srbije i Hrvatske.

Danas je Sučić glavna tema u Hrvatskoj i BiH. Hrvati su ga, kao što najavi jedan kolega, privolili da "promijeni" papire, pa šta bude. Vrijeme će pokazati šta će biti.

Sučić je na cjedilu ostavio svoje drugove iz mladog tima, s kojim je ne tako davno držao ruku na srcu prilikom intoniranja himne BiH (utakmica na Grbavici protiv Francuske). Možda bolje sada nego kao neki što su to radili u A timu kada je bilo mnogo potrebnije... Jer, onaj čije srce ne kuca za grb koji nosi na srcu, taj i ne treba da bude dio reprezentacije.

Sučić (broj 8) ne tako davno držao je ruku na srcu prilikom himne BiH     FOTO: FSBiH

Već ranije Igor Janković, selektor Zmajića, glasno je govorio da imamo igrače koji igraju za BiH, a razmišljaju o drugim reprezentacijama, te je poručio kako će računati na one koji žele i koji punim srcem igraju za ovu državu. Nakon Sučićevog poteza još više je važan Jankovićev potez, koji je za predstojeći duel sa Slovenijom pozvao veliki broj igrača iz domaćeg prvenstva. Igrača kojima je čast da preko mladog tima dođu do dresa A tima.

Kao što su u Jankovićevom mandatu uradili Amar Dedić, Benjamin Tahirović, Ivan Bašić... Janković je Sučiću vjerovao dok je grijao klupu u Zrinjskom. Selektor Zmajića je vjerovao i Silviju Ilinković, koji je na isti način kao i Petar "prekrižio" BiH i odabrao Hrvatsku. Poslije čega nije dobio ni jedan poziv među Vatrene. Ilinkoviću u glavi vjerovatno često i glasno odzvanja rečenica s početka teksta.

VEZANI TEKST - Poziv na krađu: "Brozović iz Bugojna" briljira u Dinamu, hoće li zaigrati za Hrvatsku?

- Pogledajte kako je raditi meni kao selektoru, koji jedan tim uigrava u prijateljskim utakmicama, a neki potpuni drugi nastupa u kvalifikacijama. O kakvim rezultatima da pričamo? Razvijamo igrače za druge reprezentacije, dva ključna igrača su promijenila dres, dok je Bašić otišao u A reprezentaciju. Igramo sa dvije-tri godine mlađom reprezentacijom i teško je praviti rezultat kad nam svako malo igrači odlaze - rekao je Janković za Mondo nakon što je stigla vijest da ostaje(mo) bez veznjaka Dinama.

I stoga, kako god završi ovaj ciklus, čelni ljudi bh. fudbala, ako im je stalo do bh. reprezentacije, trebali bi dati priliku trenerima poput Jankovića. I igračima čija srca kucaju za dres u kojem nastupaju, a ne koriste ga da bi se nametnuli komšijama ili susjedima. Ponos nema cijenu i ne može se kupiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.