open-navfaktor-logo
search
Pomoćnik Ivayla Peteva
Musa o EP-u: Francuska najveći favorit, Italija bi mogla otići daleko
Nešto više od 24 sata ostalo je do početka Evropskog prvenstva u fudbalu koje će po mnogo čemu biti specifično.
10.06.2021. u 12:06
get url
text

Prvenstvo je trebalo biti odigrano 2020. godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za ovo ljeto. Drugi put u historiji na Euru će nastupiti 24 reprezentacije, a prvi put igrat će se u čak 11 država domaćina, dok će se sama završnica, polufinale i finale, odigrati na londonskom Wembleyju.

Evropsko fudbalsko prvenstvo za Fenu je najavio član stručnog stručnog štaba reprezentacije Bosne i Hercegovine Slaven Musa, koji je kazao kako vjeruje da su najbolji evropski fudbaleri nakon iscrpljujuće sezone ostavili nešto goriva u tanku i da ćemo gledati dobar i zanimljiv fudbal.

- Svi znamo da je iza nas naporna sezone, ali vjerujem da najveće zvijezde imaju još rezervi. Posebno me veseli što će na utakmicama biti i nešto publike, jer sasvim je nešto drugo igrati utakmicu pred gledaocima ili pred praznim tribinama. Prisustvo publike bit će svakako dodatni poticaj za dobro i gledljivo prvenstvo - kazao je Musa.

Kladionice u prvi plan guraju reprezentacije Francuske, Engleske i Belgije, a s tom procjenom donekle se slaže i Musa.

- Tu su Engleska i Belgija, još bih rekao Njemačka i Portugal, ali po meni, najveći favorit, možda i jedini, je reprezentacija Francuske. Ja bih još izdvojio Italijane, koji pod Manicinijem odlično igraju. O njima se ne priča puno, iako imaju odlične pojedince, odličnu ekipu i ako bih trebao izdvojiti neko moguće iznenađenje, rekao bih Italija, ako se to uopće može nazvati iznenađenjem - istaknuo je.

Kada su u pitanju reprezentacije koje vrebaju iz drugog plana, Musa izdvaja Švicarsku, Dansku i Nizozemsku.

- Od ovih, hajmo reći, manjih reprezentacija koje nisu u prvom planu izdvojio bih Švicarsku, koja ima dobru reprezentaciju i mogla bi otići dosta daleko. Mi smo igrali s Danskom koja, isto tako, ima glavu i rep, tu je uvijek i Nizozemska, kao i Hrvatska - ustvrdio je Musa.

Po njegovim riječima, iako Hrvatska u zadnje vrijeme ne blista, nije nemoguće da ekipa Zlatka Dalića na Euru ponovno bude prava.

- Poslije velikog rezultata u Rusiji očekivano je da dođe do nekog pražnjena i slabijih rezultata. Dogodile su se neke utakmice, pogotovo u Ligi nacija, gdje to nije dobro izgledalo. Ove dvije zadnje prijateljske utakmice Vatrenih protiv Armenije i Belgije nisam stigao pogledati zbog obaveza, međutim Hrvatska, ako pogledate ta imena, prije svega u veznom redu: Modrić, Brozović i Kovačić, to vam garantuje da možete igrati protiv bilo koga - dodao je Musa.

Na pitanje koji bi igrač mogao obilježiti ovo prvenstvu Musa kaže kako će to vjerojatno biti neko od već dobro poznatih imena:

- Lorenzo Insigne je vrhunski igrač koji bi mogao, ako Italija ode daleko, obilježiti ovo prvenstvo. Tu je i Lukaku, De Bruyne ako se oporavi, vidjet ćemo kako će igrati Benzema kojeg dugo nije bilo u reprezentaciji, a koji je uz Lewandowskog vjerojatno najbolji napadač u Evropu. To su igrači koji će, po meni, obilježiti ovo prvenstvo. Dodao bih još i Engleze koji imaju nekoliko vrhunskih igrača.

Format s 24 reprezentacije, po Musinim riječima, dodatno će pogodovati "velikim" reprezentacijama, odnosno reprezentacijama s "dužom klupom".

- Ovaj format osigurava više utakmica, više gledalaca, više televizijskih prava, više novca, a to su stvari koje se sve više guraju u prvi plan. Generalno, taj sistem ide u prilog većim reprezentacijama. Ako uzmemo za primjer grupu u kojoj igraju Portugal, Francuska i Njemačka, po starom sistemu jedna bi ekipa otpala. Ovako, imate prostora za jedan kiks, možda čak i dva u grupi, pa da ipak idete dalje. Sigurno je da će sve reprezentacije u grupnoj fazi pokušati što prije osigurati prolaz kako bi odmorile igrače za osminu finala - kazao je Musa.

Dodatan vjetar u leđa, istaknuo je, imat će i reprezentacije domaćini među kojima su i neki istaknuti favoriti.

- One zemlje koje će igrati pred svojom publikom sigurno su u prednosti. Među domaćinima su i neki izraziti favoriti, ali prednost domaćeg terena sigurno će značiti i za neke manje reprezentacije poput Danske - kazao je na kraju razgovora Slaven Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.