open-navfaktor-logo
search
Stali uz UEFA-u
Moćni evropski klubovi zalupili vrata Superligi
Manchester United, Bayern, PSG, Borussia Dortmund, evropski su velikani koji su zauzeli stav o Superligi. I Britanci i Nijemci su protiv formiranja novog evropskog klupskog takmičenja izvan kontrole Evropske fudbalske federacije (UEFA).
21.12.2023. u 16:13
get url
text

VEZANI TEKST - Superliga dobila spor, šok za Čeferina: Pobijedili smo! UEFA-in monopol je gotov, fudbal je besplatan!
 

I engleska Premier liga izdala je saopćenje u kojem u potpunosti odbacuje novi format takmičenja koje je današnjom presudom Evropskog suda pravde prema tumačenju brojnih medija dobilo "zeleno svjetlo".

Englezi u obrazloženju navode da su navijači od vitalne važnosti za fudbal i da su oni protiv odvojenog takmičenja koje prekida vezu između domaćeg i evropskog fudbala.

Iz Manchester Uniteda su poručili da se njihov stav nije promijenio i da ostaju predani sudjelovanju u UEFA-inim takmičenjia i pozitivnoj saradnji sa UEFA-om, Premier ligom i drugim klubovima kroz Udruženje evropskih klubova (ECA) za nastavak razvoja evropskog fudbala.

VEZANI TEKST - Sve na jednom mjestu: Koliko će Superliga brojati klubova, koji je sistem takmičenja
 

Jan-Christian Dreesen, izvršni direktor Bayerna, kazao je da su primili na znanje presudu Evropskog suda pravde, ali da to ne mijenja stav Bayerna, kao ni Udruženja evropskih klubova da bi takvo takmičenje predstavljalo napad na važnost nacionalnih prvenstava.

Čelnik Borossije Hans - Joachim Watzke jasno je poručio: "Nismo dostupni za Superligu".

PSG je u potpunostio odbacio bilo kakav plan za takozvanu Superligu.

Ranije su se oglasili i iz Evropske fudbalske federacije (UEFA).

- UEFA je zaprimila presudu koju je danas donio Sud Evropske unije u slučaju Evropske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje takozvane "Superlige". Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobravanja UEFA-e, tehnički aspekt koji je već bio poznat i riješen u junu 2022. UEFA vjeruje u svoja nova pravila, posebno u to da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima - piše u opširnom dopisu UEFA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.