open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatne cifre
Milion KM kao kap u moru: Koliko košta vrhunski sport(ista)?
Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, nedavno je okupio predstavnike četiri sarajevska kluba FK Sarajevo, FK Željezničar, KK Bosna i ORK Bosna, kojim je postavio i svojevrstan ultimatum.
14.01.2024. u 21:20
get url
text

VEZANI TEKST - Uložen rekordan iznos, a rezultati izostali: Magoda "naružio" predstavnike sarajevskih klubova

Naime, tokom sastanka učesnicima je jasno stavljeno do znanja da se finansijska podrška institucija ni za koga ne podrazumijeva i da velika ulaganja javnog novca moraju biti opravdana rezultatima. Magoda je podsjetio sagovornike da su sportski klubovi koje predstavljaju istinski simboli Sarajeva i da to nikada ne smiju izgubiti iz vida.

O kojim iznosima se ovdje zapravo radi? Kako je saopćeno iz Vlade Kantona Sarajevo, u 2023. godini za ova četiri kluba Ministarstvo je izdvojilo rekordnih 2.620.000 KM.

Između ostalog, u saopćenju su "kao pozitivne činjenice navedeni projekti ministarstva, kojim je kroz ulaganje u iznosu od jedan milion KM fudbalski klub Željezničar znatno smanjio finansijske dugove, a FK Sarajevo identičan iznos uložilo u omladinski pogon".

Da li u Vladi KS i ministar Magoda smatraju da je milion KM novac koji može donijeti vrhunski rezultat? Koliko zapravo košta vrhunski sport(ista)?

Za početak, kako biste imali jasniji pregled stvari, objavit ćemo kolike rashode su imala četiri bh. premijerligaša. Informacije su zvanične, objavljene su na službenim stranicama klubova, a one kažu da je FK Sarajevo u 2022. godini potrošilo 9.510.468 KM, HŠK Zrinjski 7.778.791 KM, FK Borac 5.698.969 KM, te FK Željezničar 4.802.741 KM.

Sa ovim brojkama teško je pričati o ozbiljnim rezultatima i uspjesima, posebno ako ove rashode uporedimo sa novcima koje troše komšije.

Najbolji primjer je FK Crvena zvezda. Prvak Srbije u posljednje vrijeme redovan je učesnik grupne faze UEFA Lige prvaka, a to i košta. U junu prošle godine Zvezdan Terzić, generalni direktor crveno-bijelih, otkrio je kako je plan da klub ostvari prihod od oko 110 miliona KM (55 miliona eura)!

- Misija Crvene zvezde i naš cilj nije da smanjujemo rashode nego da povećavamo prihode. Ako želimo da budemo ozbiljan klub, mi moramo da povećamo na 80-90 miliona eura naše prihode da bismo bili konkurentni. Mi imamo ubjedljivo najmanji budžet u Ligi prvaka - kazao je Terzić.

I košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda, koji bilježe vrhunske rezultate, igraju Euroligu, troše enormno velike svote novca. Prema informcijama iz Srbije budžet Zvezde je oko 24 miliona KM (12 miliona eura), dok su rashodi KK Partizan oko 29 miliona KM (14,5 miliona eura).

Poznato je da su Zvezda i Partizan projekti države Srbije, a prema posljednjim dostupnim informacijama iz Beograda iz juna 2022. godine, koje je tada iznio ministra finansija Siniša Mali, država je u posljednjih deset godina fudbalskim i košarkaškim klubovima Crvenoj zvezdi i Partizanu dala više od 250 miliona KM (130 miliona eura).

Također, nije tajna da država beogradskim rivalima "osigurava" višemilionske sponzorske ugovore...

Zagrebački Dinamo, prema posljednjem izvještaju za 2022. godinu, zaradio je oko 85 miliona KM (43,6 miliona eura), a Modri su samo na plaće potrošili oko 50 miliona KM (24,4 miliona eura)...

O evropskim klubovima da i ne pričamo. I onda se vratimo na brojke sa početka priče, te se još jednom pitamo, da li Vlada KS i ministar Magoda zaista smatraju da je milion KM novac koji može donijeti vrhunski rezultat? Milion KM je kao kap u moru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.