open-navfaktor-logo
search
Bivši saigrači
Merzić: Džeko i ja smo igrali za 500 eura, zajedno se hranili, plaćali stan...
Edin Džeko nedavno je gostovao u emisiji (Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem na Areni Sport, a Dijamant je otkrio i neke manje poznate detalje iz svoje karijere.
07.04.2023. u 10:43
get url
text

VEZANI TEKST - Džeko o najtežim trenucima u karijeri: Dešavalo se da sedam dana nemamo šta da jedemo, nazovem svoje i kažem...

Naravno, put do zvjezdanih staza bio je trnovit. Iz Želje je otišao u Češku, a prema vlastitom priznanju imao je sreću da je tamo bio jedan momak iz Mostara - Samir Merzić.

Džeko je priznao da mu je to najviše pomoglo, da su živjeli zajedno, igrali zajedno.

 Merzić je danas član stručnog štaba Veleža. U razgovoru za N1 prisjetio se dolaska Dijamanta u Češku.

- Proveli smo pola godine igrajući za Ústí nad Labem. I kao što je Edin rekao, igrali smo za 500 eura, što nije bilo dovoljno za neke normalne uvjete - ispričao je Merzić za N1 i dodao:

- Tako da smo se nekako zajedničkim budžetom "krpili", hranili, plaćali stanarinu i trenirali. On je već govorio o tome, da sedam dana do plaće zoveš kući i nemaš šta da jedeš. Sve je tačno. Uvijek smo gledali da napravimo iskorak u karijeri, ništa nam nije bilo mrsko i teško. To može biti poruka za mlade fudbalere, da ništa ne dolazi samo od sebe i treba puno odricanja, rada i truda, da napravite nešto u karijeri.

Merzić se prisjetio i jedne anegdote u vezi s aktuelnim kapitenom Zmajeva i najboljeg strijelca u historiji reprezentacije BiH.

- Ono što je meni ostalo upečatljivo, jeste Edinovo samopouzdanje. To je stvarno bilo nevjerovatno. Zamisli, igraš u Ústí nad Labem, na posudi iz Teplica, imaš plaću 500 eura. I tako, sjedimo u jednom lokalu Edin i ja. Gledamo Manchester United, ne znam tačno protiv koga je igrao i razgovaramo. Gledamo Waynea Rooneyja, ja kažem pa ovo su zvijeri. I on meni kaže u jednom trenutku, jer me oslovljavao nadimkom: "Same, nije ovo ništa. Može se s njima igrati". To mi je ostalo urezano u sjećanju, da momak ima 18 godina i zrači iz njega samopouzdanje. To nikad neću zaboraviti. I eto šta se desilo na kraju - kaže Merzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.