open-navfaktor-logo
search
U čast 11 šehida
Memorijalni turnir: Doboj Istok domaćin Slobodi, Bratstvu i Gornjem Rahiću
I ove godine u Klokotnici (Doboj Istok) će biti održan Memorijalni turnir "Jedanaest šehida - fudbalskih asova Doboj Istoka".
11.07.2023. u 17:55
get url
text

Ovaj turnir je postao tradicija i ovo će biti njegovo 25. izdanje. Turnir će se odigrati na stadionu Luke 29. i 30. jula, a osim domaćina NK Doboj Istok, nastupit će tri Federalna prvoligaša - FK Sloboda, NK Bratstvo (Gračanica) i FK Gornji Rahić.

Prvog dana turnira u polufinalu se sastaju Doboj Istok - Bratstvo (16 sati). U 18 sati je svečana ceremonija otvaranja, a 15 minuta kasnije počinje drugi polufinalni meč između Slobode i Gornjeg Rahića.

Meč za treće mjesto igra se drugog dana turnira u 16 sati, finale je u 18 sati, a uručivanje nagrada i zatvaranje turnira predviđeno je za 20 sati.

- Davne 1974. godine grupa entuzijasta je osnovala OFK Klokotnica, koji se kroz sve protekle godine aktivno takmičio u ligama bivše države, okupljao mlade fudbalere i poticao ih da se bave ovim sportom, ali prije svega da budu korisni članovi društva. Početkom agresije na našu državu, fudbaleri OFK Klokotnica su loptu zamijenili puškom i stali na branik naše države kako bi sačuvali od agresije.

Nakon završetka agresije na našu državu, ponovo su entuzijasti pokrenuli rad našeg kluba, ali sada pod nazivom UG NK Doboj Istok, Klokotnica. Međutim, prilikom ponovonog okupljanja i prebrojavanja, ustanovljeno je da nažalost fali cijeli jedan tim, odnosno 11 igrača našeg kluba koji su položili svoje živote za odbranu jedine nam države. Godine 1998. ljudi okupljanje oko NK Doboj Istok, u čast naših 11 šehida, naših igrača, pokrenuli su inicijativu za održavanje turnira "11 šehida fudbalskih asova Doboj Istoka".

Od tada, pa do danas turnir se održava svake godine, kako naši šehidi ne bi pali u zaborav. Kroz turnir su prodefilovale mnoge ekipe, između ostalih premijerligaši Sarajevo i Velež, zatim mnogo prvoligaške ekipe sa našeg i susjednog kantona - Radnički Lukavac, Gradina, Budućnost, TOŠK... - podsjetili su organizatori kako je nastao turnir, kojeg organizuje klub star pola vijeka.

Turnir se igra u čast na 11 šehida, a to su: Muhamed Alibašić, Hasan Banjić, Džemo Hodžić, Refik Hadžić, Ibrahim Mehinović, Fahir Junuzović, Muhamed Osmić, Semin Puškarević, Omer Babić, Muharem Halilović i Elvir Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.