open-navfaktor-logo
search
Izbor FIFA-e
Lionel Messi najbolji fudbaler svijeta, kako su glasali Meho Kodro i Edin Džeko
Lionel Messi, fudbalski reprezentativac Argentine, proglašen je za najboljeg fudbalera svijeta u sezoni 2022/23 u izboru Svjetske fudbalske federacije (FIFA).
15.01.2024. u 22:24
get url
text

Ceremonija dodjele nagrade The Best održana je u Londonu, a u izboru su učestvovali kapiteni i selektori svih svjetskih selekcija, te novinari. Messiju je ovo osmi trofej u karijeri.

U konkurenciji za najboljeg igrača, osim Messija, bili su još i Erling Haaland (Norveška, Manchester City) i Kylian Mbappe (Francuska, PSG).

Argentinac je imao 48 bodova, jednako kao i norveški golgeter. No Argentinac je dobio priznanje jer mu je veći broj kapitena reprezentacija dao maksimalnih pet bodova, a tako glasi član 12 u Pravilima o izboru.

Messi nije bio prisutan na svečanosti, a nagradu je u njegovo ime primio Thierry Henry. 

Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije BiH, pet bodova je dao Messiju, tri Haalandu, a jedan Mbappeu.

FIFA je objavila da je za najboljeg igrača iz BiH glasao Meho Kodro, koji je jedno vrijeme bio selektor Zmajeva u prošloj godini. Kodro je pet bodova dao Haalandu, tri De Bruyneu, a jedan Mbappeu.

Nešto ranije, izabrano je i najboljih 11, a to su: Courtois, Walker, Stones, Ruben Dias, Bernardo Silva, Bellingham, De Bruyne, Haaland, Mbappe, Messi i Vinicius Junior.

Najbolji golman je Ederson, najbolji gol postigao je član Botafoga Juliemba Madruga, dok je prva fudbalerka svijeta Alexia Putellas.

Pep Guardiola je izabran za najboljeg trenera svijeta u 2023. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.