open-navfaktor-logo
search
Različita tumačenja
Licence za Evropu: Budućnost izbjegla sudbinu Željezničara, šta kažu propisi?
Pitanje je samo ko je napravio grešku - FSBiH ili FSCG?
29.05.2019. u 13:09
get url
text

Licence za nastup u evropskim i domaćim takmičenjima posljednjih dana glavna su tema sportske javnosti u Bosni i Hercegovini, te Crnog Gori.

"Rampu" za nastup u UEFA Evropskoj ligi dobio je sarajevski Željezničar, kojem Drugostepena komisija za licenciranje FSBiH nije uvažila žalbu. Za razliku od Plavih sa Grbavice, crnogorska Budućnost dobila je dozvolu za nastup u Evropi.

- Komisija je u prvostepenom postupku odbila zahtjeve FK Budućnost i OFK Petrovac zbog neispunjavanja dijela finansijskih kriterijuma - saopćeno je početkom maja iz FSCG.

No, žalba Budućnosti je usvojena i klub iz Podgorice igrat će Evropsku ligu.

Nekadašnji rivali iz bivše Jugoslavije imali su problema sa finansijama, ali su Podgoričani izbjegli sudbinu Plavih.

Zanimljivo, UEFA je u svojim pravilnicima jasno naznačila da je 31. mart krajnji rok vezan za finansije. Očito je da ni Željo ni Budućnost nisu ispoštovali taj rok, ali su drugostepene komisije u dvije zemlje na svoje načine tumačile propise. Pitanje je samo ko je napravio grešku - FSBiH ili FSCG?

A čak i u UEFA pravilnicima postoje u namjanju ruku čudne odredbe. Tako bi, hipotetski gledano, a konkretno u "slučaju Željo", tim sa Grbavice dobio licencu da je imao (čak i retroaktivno potpisan) dokaz o reprogramu duga prema treneru Petroviću (novac ne bi trebao biti ni uplaćen) i taj bi dokument bio validniji od "dokaza" da je isplaćen kompletan dug prema ovom strategu... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.