open-navfaktor-logo
search
Brazilsko blago
Legendarno ime svjetskog fudbala: Pele!
Legenda svjetskog fudbala Edson Arantes do Nascimento Pele, jedan od najvećih fudbalera svih vremena, preminuo je sinoć u 82. godini.
30.12.2022. u 12:15
get url
text

Vijest o njegovoj smrti objavila je njegova kćerka Kely Nascimento na Instagramu.

Bivši napadač, koji je jedini igrač u historiji koji je osvojio tri Svjetska prvenstva, preminuo je u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu nakon borbe s rakom.
Pele, koji je najbolji strijelac brazilske reprezentacije svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice, postao je ikona fudbala nakon što je osvojio prvo Svjetsko prvenstvo 1958. kao 17-godišnjak.

Rođen u siromašnoj porodici u Sao Paulu, osvajao je Svjetsko prvenstvo sa Brazilom još 1962. i 1970. godine.

Povreda je ograničila njegov doprinos trijumfu Brazila 1962. godine na Mundijalu u Čileu, ali je osam godina kasnije bio najbolji igrač prvenstva, kada je Selecao okupio jednu od najvećih ekipa svih vremena i podigao trofej u Meksiku zahvaljujući pobjedi nad Italijom u finalu rezultatom 4:1.

Tretirajući ga kao "nacionalno blago", brazilske vlasti nisu dopustile transfer van zemlje.

Osim tri Mundijala osvajao je brayilsku Serie A (šest puta), Copa Libertadores (dva puta), iInterkontinentolno prvenstvo (dva puta).

VEZANI TEKST - Preminuo legendarni brazilski fudbaler Pele

Fudbalsku karijeru okončao je 1977. godine. Obnašao je dužnost pri Ministarstvu sporta, bio je i ambasador dobre volje pri UN-u i UNESCO-u.

Ostalo je zapisano da je odigrao 1.363 utakmice i da je postigao 1.279 golova.

Brazilska vlada proglasila je trodnevnu žalost nakon njegove smrti. Komemoracija legendarnog fudbalera bit će održana 3. januara na stadionu Santos, gdje je odigrao veći dio karijere.

Pele će biti ispraćen na svoje posljednje putovanje u prisustvu članova porodice na groblju Memorijalne nekropole Ekumenica u Santosu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.