open-navfaktor-logo
search
Novi dragulj
Lamine Yamal: Zapamtite ovo ime
Lamin Yamal novi je dragulj čuvene Barcelonine La Masije.
29.08.2023. u 20:19
get url
text
FOTO: FC Barcelona@X

Sa 16 godina i 45 dana, krilni napadač Barce, postao je najmlađi asistent španskog prvenstva u 21. stoljeću.

Mladi ofanzivac je protiv Villarreala namjestio pogodak Gaviju.

Yamal je igrao 76 minuta u nedjeljnoj spektakularnoj pobjedi Barcelone protiv Villarreala rezultatom 4:3. Dva puta je pogađao okvir gola, a nakon što je uzdrmao stativu lopta se odbila do Lewandowskog koji je zatresao praznu mrežu za trijumf Katalonaca.

On je rođen 13. jula 2007. godine. Kao i mnogi njegovi prethodnici dobio je naziv "mini Messi", s obzirom na to da načinom igre, driblinzima i potezima podsjeća na legendardnog Argentinca i najboljeg igrača Barce u historiji.

Yamal je rođen u Španiji. Otac mu je Marokanac, a majka iz Ekvatorijalne Gvineje. Odrastao je u čuvenoj La Masiji, a trener Xavi Hernandez pozvao ga je da trenira s prvom ekipom početkom septembra 2022. godine. Mlada nada brzo je impresionirala Xavija, a za prvu ekipu Yamal je debitovao 29. aprila 2023. u pobjedi protiv Betisa rezultatom 4:0, a s 15 godina, devet mjeseci i 16 dana postao je najmlađi debitant u historiji katalonskog giganta.

Svoj prvi naslov španskog prvaka Yamal je osvojio s Barcelonom u maju 2023.

Prvi nastup kao starter imao je 20. augusta ove godine u pobjedi protiv Cadiza rezultatom 2:0, postavši najmlađi fudbaler koji je igrao u prvoj postavi Barcelone u španskom prvenstvu sa 16 godina i 38 dana. Već u narednom susretu koji je krenuo od prve minute, protiv Villarreala, Yamal je ponio epitet igrača utakmice.

O tremi nakon što je bio starter sa samo 16 godina, prvotimac Barce je jasno kazao da strah ne postoji.

- Srećom nemam strah, pokušavam to zaboraviti i posvetiti se fudbalu. To je ono što volim i znam da sam dobar u tome - poručio je Yamal kazavši da mu i saigrači mnogo pomažu.

Trener Barce Xavi Hernandez za Yamala je kazao da su "očekivanja vrlo visoka, da ne igra kao starter po želji trenera, već što je sposoban napraviti razliku, što je drugačiji i gotovo uvijek ima dobra rješenja".

- Donošenje odluka je najteža stvar za igrača, a Yamal gotovo uvijek donese pravu - hvali Xavi golobradog mladića.

Yamalove interese zastupa jedan od najmoćnijih fudbalskih menadžera Jorge Mendes. Uskoro će Yamal potpisati ugovor s Barcom do 2026. godine. S obzirom na to da je maloljetan, pravila u Španiji ne dopuštaju igraču da se ugovorom s klubom veže na više od tri sezone. Mediji u Španiji objavili su da će u ugovor mladog dragulja biti uvrštena klauzula od milijardu eura.

Yamal igra za omladinske selekcije Španije i trenutno je član juniorske reprezentacije, a ne bi bilo iznenađenje da se uskoro pridruži i seniorima Crvene furije i već u septembru upiše prve minute u kvalifikacijama za EURO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.