open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije izgubljene
Kakva je budućnost bh. fudbala: Janković se nije snašao, vrijeme je za veliki remont
Kakva je budućnost bosanskohercegovačkog fudbala? Gledajući rezultate i ono što se dešava u i oko naših reprezentacija, i nije baš svijetla...
18.10.2023. u 14:12
get url
text

VEZANI TEKST - Pružili dobar otpor: Mladi Zmajevi u sudijskoj nadoknadi poraženi od Francuske

Naša A reprezentacija dva kola prije kraja kvalifikacija ostala je bez šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj. A dosta gora je situacija u mladoj reprezentaciji.

Selektor je Igor Janković, koji se i ne može pohvaliti rezulatatima. Vezao je četiri poraza u nizu, od čega tri u kvalifikacijama za EURO 2025 i već sada se može konstatovati da su kvalifikacije izgubljeno i da može krenuti u stvaranje tima za novi ciklus. On ili neko ko bi ga trebao naslijediti, jer Jankoviću ne idu u prilog rezultati.

Ako u FSBiH budu "čitali" njegov izvještaj teško da će na klupi dočekati naredni meč u novembru protiv Kipra. Jer ne treba zaboraviti da je Meho Kodro za mnogo lakši "prekršaj" i polovičan učinak u duelima sa Lihtenštajnom i Islandom dobio otkaz na klupi A tima.

Janković će često reći kako je pruža priliku mlađima igračima. No, tu ga je demantovao SofaScore koji je izračunao prosjek godina startera u duelu BiH - Francuska. Zmajići su imali prosjek od 20,4 godine, a Trikolori 20 godina, odnosno četiri mjeseca su bili mlađi.

Još jedna stvar ne ide u prilog selektoru naših nada, a to je činjenica da je u tim protiv Francuza uvrstio neke fudbalere koji u svojim klubovima minutažu skupljaju na kapaljke (prema podacima sa Transfermarkta Harun Karić je bez ijedne minute u dresu Lokomotive, njegov klupski saigrač Anes Krdžalić skupio je 50, a Filip Čuić u dresu Hajduka 59 minuta...).

Gledajući meč protiv Francuza, od startera, standardni u svojim klubovima su golman Muhamed Šahinović (Sarajevo), Tarik Muharemović (igra za U23 tim Juventusa), Riad Šuta (GOŠK), Ivan Bašić (Orenburg), te donekle Savo Šušić (Borac). Znatno manju minutažu imaju Nail Omerović (Osijek), Petar Sučić (Dinamo), Muhamed Buljubašić (Sarajevo), Admir Bristrić (Olimpija), David Čavić (Borac) i dok već pomenuti Karić nije odigrao ni minute za Lokomotivu.

Kada su u pitanju igrači koji su ušli sa klupe, uz nabrojane Krdžalića i Čuića, nešto veću minutažu ima Hamza Gasal (Željezničar), dok su Madžid Šovšić (Radomlje) i Mustafa Šukilović (Tuzla City) standardni u svojim klubovima. Na klupi su ostali i, procjenom selektora Jankovića, nisu dobili priliku za igru Nermin Mujkić, standardni stoper tuzlanske Slobode i Filip Račić, koji je iz Borca posuđen u Zvijezdu 09, ali se ne može pohvaliti prevelikom minutažom.

VEZANI TEKST - Janković i Henry otkrili karte: Kapiten Francuske četiri godine mlađi od kapitena U-21 BiH

Mnogo treneri će reći kako je za igrača itekako bitno da igra i da je bolje skupljati minute i u manje kvalitetnim ligama, nego grijati klubu u klubovima iz jačih liga.

Najbolji primjer za to je Luka Modrić, koji je bio na kaljenju u mostarskom Zrinjskom i koji često voli reći kako se nakon nastupa u PLBiH "više ničega nije bojao".

Još jedna Jankovićeva izjava "zaparala je uši", a odnosi se na igrače koji maštaju o dresovima drugih reprezentacija.

- Imamo i igrače koji razmišljaju da igraju za drugu državu, a igraju za našu. Mi smo jako specifična zemlja i nama je jako teško raditi u tim uslovima.

Dok ja budem selektor i moj stručni štab isključivo ćemo zvati najtalentovanije naše mlade igrače koji igraju srcem za ovu zemlju - kazao je Janković, ali nije govorio o imenima tih igrača.

Možda ćemo odgovor dobiti već na narednom okupljanju, ukoliko neko ostane bez poziva...

VEZANI TEKST - BiH ostala bez mladog fudbalera: Bio na prethodnom okupljanju, sada izabrao drugu reprezentaciju

Istovremeno, Zinedin Smajlović, fudbaler italijanskog prvoligaša Leccea, koji je bio na septembarskom okupljanju, ali nije zaigrao protiv Austrije i Slovenije, prije nekoliko dana debitovao je za Švedsku.

- Bilo je to razočarenje. Nije bilo baš onako kako se razgovaralo prije mog izbora, ali ne želim da ulazim u dalje detalje. Svakako je nešto više u pitanju. Teško je bilo prvobitno prihvatiti ponudu Bosne i Hercegovine jer osjećam mnogo toga i prema Švedskoj baš kao i prema BiH. Sada sam ovdje i to je to - izjavio je Smajlović prošle sedmice za švedske medije.

I Smajlovićeve riječi su pokazatelj da u bh. fudbalu neke stvari ne štimaju, o čemu bi se trebali pozabaviti odgovorni iz FSBiH. Dok nije, ako već i nije kasno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.