open-navfaktor-logo
search
Poraz klubova
Kako je propao pokret "Inicijativa 4R"?
Nekolicina fudbalskih klubova koji igraju Premijer ligu Bosne i Hercegovine prošle godine odlučila su se udružiti s namjerom da poboljšaju kvalitet i regularnost elitnog ranga bh. fudbala.
13.04.2022. u 20:59
get url
text

Sarajevo, Sloboda, Tuzla City, Velež i Željezničar u julu 2021. godine formirali su pokret i nazvali ga Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fubalskog takmičenja u BiH, skraćeno "4R".

Osam mjeseci poslije, od pokreta koji je trebao izrasti u udruženje premijerligaša, ostalo je samo slovo na papiru, a pružene ruke ostale su u zraku.

Od pet potpisnika, na predsjedničkim pozicijama ostala su samo dvojica - Elmir Šećerbegović (Sloboda), Almir Husić (Tuzla City).

Damir Kasum, jedan od najglasnijih zagovornika pokreta, u septembru prošle godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika kluba, nakon što su na Koševo stigli novi investitori Vincent Tan i Ismir Mirvić.

Svega nekoliko dana nakon Kasumove ostavke, sa svoje pozicije morao je odsupiti Šemsudin Hasić, prvi čovjek Veleža.

Nakon nereda na utakmici Velež - Borac, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković najavio je žestoku kaznu za Hasića, a kasnije je to Disciplinska komisija FSBiH samo potvrdila. Hasić je prvo "protjeran" iz fudbala na dvije godine, da bi kasnije kazna bila umanjena za šest mjeseci.

Kasnije se zbog teške situacije u Željezničaru povukao i predsjednik kluba Nazif Hasanbegović.

Već tada je bilo jasno da je "4R" propala priča, da je pokret obezglavljen i da ne može opstati.

Takav epilog vjerovatno je najviše odgovarao Fudbalskom savezu BiH, koji je od samog starta u potpunosti ignorisao zahtjeve klubova.

Doduše, i klubovi su uzvratili istom mjerom, kada se nisu odazivali na sastanke u organizaciji krovne kuće bh. fudbala, ali to je bilo kratkog daha.

Pokret 4R je, podsjećamo, imao svoje zaključke i zahtjeve, od koji do danas niti jedan nije ispunjen.

Pozvali su tada Borac, Leotar, Posušje, Rudar, Radnik, Široki Brijeg i Zrinjski da im se pridruže, a od FSBiH tražili su da ukine praksu kažnjavanja tzv. verbalnog delikta i da se u što kraćem roku izvrši reforma suđenja u Premijer ligi.

Zatraženo je da medijima i klubovima budu dostavljeni snimci sa svih kamera s kojih se snimaju utakmice. Medijima se ne dostavaljaju, a klubovima?

Pružena je tada i podrška Mladosti, koja je zbog licence ispala iz PLBiH, a čiji je predsjednik Mensur Mušija od početka bio dio ove priče. Mladost je pred Arbitražnim sudom za sport (CAS) u Lozani tražila pravdu, a CAS se proglasio nenadležnim u ovom slučaju. Poslije toga Mušija je poručio da za njega više bh. fudbal ne postoji i da neće investirati svoj novac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.