open-navfaktor-logo
search
(Ne)uspjeh Bordo tima
Iskorak ili "privatizacija": Prave li Rožman i Ibričić od Sarajeva "male Domžale", koliko će to koštati
Navijači Fudbalskog kluba Sarajevo (ne) mogu biti zadovoljni rezultatima koje je ekipa ostvarila na zelenom terenu.
20.12.2023. u 20:17
get url
text

VEZANI TEKST - Dream team: Ovo je novi stručni štab FK Sarajevo

Bordo momci su nakon 18 kola zauzeli četvrto mjesto sa 33 boda, 12 manje od prvoplasiranog Borca, izborili su plasman u osminu finala Kupa BiH, a u Evropi su šokantno ispali od Torpeda.

Napredak je to u odnosu na sezonu ranije, ali daleko od onoga što bi trebao biti cilj prema uvjetima i renomeu kakav Sarajevo ima. I naravno, od onoga što navijači očekuju.

Da nešto ne štima, potvrdila je eliminacija u prvom kolu kvalifikacija UEFA Konferencijske lige. Ceh je platio trener Mirza Varešanović, koji je smijenjen ekspresno, dva dana nakon ispadanja (22. jula).

Nepune dvije sedmice kasnije, 3. augusta stigao je novi trener Simon Rožman. Sa njim i sportski direktor Senijad Ibričić.

Obojica su raskinuli ugovore sa Domžalama i odmah predstavljeni na Koševu. Dobili su apsolutnu podršku Ismira Mirvića, prvog čovjeka Bordo tima, a oni su to iskoristili i još koriste.

Za kratak period, nepunih pet mjeseci, Rožman i Ibričić od Sarajeva su napravili "male Domžale". Ne umanjujući njihove kvalitete, mnogi će se pitati gdje je bio ovaj klub kada je Bordo tim osvajao šampionske titule u bivšoj Jugoslaviji, a preko noći je postao "filijala" Slovenaca...

VEZANI TEKST - Rožman prekrižio četvericu prvotimaca, sa Koševa odlazi i veliko pojačanje iz Južne Amerike?

Sa njima je stigao i gotovo kompletan stručni štab. Slovenac, u saradnji sa bivšim Zmajem, na Koševo je doveo svoju ekipu trenera s kojom je sarađivao i u Domžalama. Tako je za trenera golmana imenovan Bojan Jorgačević, a u stručnom štabu predstavljeni su još Luka Gobec, Denis Mešanović i Anže Kunavar (trenutno ga nema na spisku stručnog štaba FK Sarajevo, ali je u augustu predstavljen kao trener u stručnom štabu).

No tu nije kraj "domžalizacije" premijerligaša sa Koševa. Nedugo potom, među prvim ulaznim transferima Senijada Ibričića bio je Edin Julardžija, koji je stigao iz Domžala, a prema podacima Transfermarkta za njega je plaćeno obeštećenje od oko 250.000 KM (130.000 eura). Veznjak se odmah "izborio" za mjesto u starnoj postavi, a na klupu, a poslije i tribine, preselio je Mario Vrančić, koji je prije toga bio standardan, a nešto ranije produžio je saradnju sa Bordo timom.

Rožman je povukao još neke poteze koji bi mogli koštati FK Sarajevo. Osim Vrančića "prekrižio" je još nekoliko standardnih prvotimaca (Besim Šerbečić, Ivan Borna Jelić-Balta, Samir Zeljković, Kevin Viveros...).

Giorgi Guliashvili je dan nakon dolaska dvojca Rožman - Ibričić otišao na posudbu u Velež. Nedo Turković, bivši fudbaler, na svom YouTube kanalu (možete pogledati na 30:15 minuta) objavio je jučer da Sarajevo "otpisanim" igračima, a koji su pod ugovorom mjesečno plaća oko 100.000 eura, što je na godišnjem nivou više od dva miliona KM!

VEZANI TEKST - Slovenac na klupi Sarajeva: Rožman najavio prvi odlazak s Koševa

Slučajno ili ne, i u Akademiju FK Sarajevo su stigli treneri koji su radili u Domžalama. Šef Akademije postao je Srđan Karić, koji je doskora radio u Domžalama. Trener juniora, od jučer, i zvanično je postao Ante Bratić. Pogađate, i on je stigao iz slovenskog kluba...

Za kraj, u Akademiju FK Sarajevo stigao je i Adis Nurković, koji ne krije kako je veliki prijatelj aktuelnog sportskog direktora Senijada Ibričića. Mnogi će reći da je Ibričić na neki način "privatizovao" klub upravo zbog ovog poteza...

Da li će ovo biti iskorak ili fijasko, odgovor ćemo dobiti na kraju sezone. Rezultati će biti najbolji sudija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.