open-navfaktor-logo
search
Hrvati odlučili
Irfan Peljto neće suditi derbije zbog Zdravka Mamića?
Nakon što je Hrvatski nogometni savez pokrenuo akciju da stranci sude derbije u kojima igraju Rijeka, Hajduk i Dinamo do kraja tekuće sezone, i s tom idejom upoznao čelnike UEFA-e, ljudi iz Saveza poduzeli su kontakte s drugim nacionalnom federacijama, njihovim sudijskim organizacijama i samim arbitrima kako bi vidjeli koga mogu dobiti. Pritom je UEFA itekako spremna odraditi svoj dio posla.
06.03.2024. u 16:12
get url
text

HNL traži elitne sudije iz Lige prvaka. Prva informacija govorila je kako bi najlakše mogli realizirati suradnju sa susjednim državama, pa su isplivala imena poput Slovenca Slavka Vinčića, Bosanca Irfana Peljte i Srđana Jovanovića (Srbija), međutim, u utorak su Sportske novosti iz HNS-a dobile potvrdu da Peljto i Jovanović neće biti u konkurenciji, te da pikiraju kandidate među Italijanima (Daniele Orsato, Marco Guida, Davide Massa), Slovencima (Slavko Vinčić, Rade Obrenović), Rumunima (Radu Petrescu, Istvan Kovacs) i Slovakom Ivanom Kružliakom.

Nije isključeno da bace pogled, ako bi bilo potrebno, i prema nekome drugome. Kao što je Poljak Szymon Marciniak, koji dobiva najveće utakmice, finale Lige prvaka i Svjetskog prvenstva...

Iz izvora bliskog sudijskim krugovima UEFA-e, koja će na kraju delegirati te sudije nakon što se postigne dogovor, plasirana je istom izvoru tvrdnja koja je podložna promjeni, ali je vrijedna publiciranja. Govori kako je ovog časa prvi favorit za derbi Hajduk - Dinamo na Poljudu 30. marta Italijan Daniele Orsato.

VEZANI TEKST - Irfan Peljto bi mogao suditi najveće hrvatske derbije

Zašto neće biti Peljto i Jovanović? Dok je Srbijanac i sam imao problema sa suđenjem u nekim utakmicama, od Peljte je HNS odustao da se ne bi pojavile insinuacije, budući da je iz Bosne i Hercegovine, kako ima neke veze sa Zdravkom Mamićem. Pa kad su na to mislili, a izgleda da trebaju jer konstrukcije u Hrtvaskoj nemaju kraja, onda će zacijelo promisliti i o drugima koje uzimaju.

Osim duela Hajduk - Dinamo, od derbija vodećeg trojca još se igraju utakmice Hajduk - Dinamo u Kup,  te Rijeka - Hajduk i Rijeka - Dinamo u prvenstvu.

Zasad je intencija da sudije budu iz susjednih ili geografski bliskih država i zbog što manjih troškova, iako to nije definitivan uvjet. Takse im HNS mora platiti sukladno onima kakve imaju u svojoj zemlji, osim ako se ne dogovore drugačije. Tokom sezone u HNL-u su sudili Bugari i Kiprani, ali oni su na dnu UEFA-ine rang liste. Čak i ispod Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.