open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FIFA-e
Gianni Infantino: Kosovo je zemlja blagoslovljena fudbalskim talentima
Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino, koji boravi na Kosovu, sastao se danas sa predsjednikom Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Agimom Ademijem sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima FIFA-e i FSK-a, javlja Anadolu Agency (AA).
30.09.2022. u 17:59
get url
text

Infantino je tom prilikom rekao da je Kosovo divna fudbalska zemlja, koja je pristupila FIFA-i iste godine kada je on došao na čelo te svjetske fudbalske organizacije.

- Kosovo je posebna zemlja, zemlja sa puno mladih, ali je i blagoslovena iz perspektive fudbalskog sporta, kada se pogledaju talenti koje ova zemlja ima na Kosovu i širom svijeta. Mislim da Kosovo ima jedinstvenu karakteristiku, sa možda više talenata van zemlje i sa velikim kapacitetom talenata - rekao je Infantino.

Podsjetio je na zasluge pokojnog predsjednika FSK-a Fadila Vokrrija, koji je mnogo doprinio kosovskom fudbalu. Infantino je rekao da je imao i sastanke sa kosovskim visokim zvaničnicima sa kojima razgovaralo o tome kako da se fudbalski sport podigne na još viši nivo.

Predsjednik FSK-a Ademi je rekao da je Infantinov dolazak, posebno za ljude iz fudbala, velika čast. Ademi je istakao da je sa Infantinom razgovarao o zajedničkim projektima FSK-a i FIFA-e.

- Svakako, FIFA će i dalje biti ta koja će podržavati buduće projekte koje imamo - naglasio je Ademi.

U delegaciji sa Infatinom su i predsjednici Fudbalskog saveza Albanije Armando Duka i predsjednik Fudbalskog saveza Sjeverne Makedonije Muhamet Sejdini.

Njih su odvojeno primili predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i ministar kulture, omladine i sporta Hajrullah Ceku.

Osmani je tom prilikom istakla da je Kosovu, kao članici FIFA-e, potrebna pomoć́ u pogledu sportske infrastrukture, kao što su novi stadioni. Kako je saopćeeno iz Predsjedništva Kosova, na sastanku je bilo riječi i o učešću kosovskih timova na međunarodnim takmičenjima.

Kosovski premijer Kurti je ponovio opredjeljenje Vlade za obezbijeđivanje uslova, pravne i fizičke infrastrukture, kao i maksimalne finansijske podrške razvoju sporta. Na sastanku je rečeno da je Vlada Kosova otvorena za saradnju sa svim međunarodnim i lokalnim sportskim strukturama kako bi se obezbijedio razvoj lokalnog fudbala u skladu sa najnovijim dešavanjima u globalnom sportu, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Svjetska fudbalska federacija je primila Kosovo u punopravno članstvo 13. maja 2016. na Kongresu u Meksiko Cityju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.