open-navfaktor-logo
search
Omladinska Liga prvaka
Gdje su juniori Želje koji su igrali protiv Atletica: Nekoliko "penzionisanih", jedan u prvom timu, drugi rijaliti zvijezda
Prije skoro šest godina na stadionu Grbavica gostovali su juniori Atletico Madrida.
17.01.2024. u 20:46
get url
text

Mlade nade španskog velikana zasluženo su slavile rezultatom 3:1 pred oko 7.500 gledalaca, koliko ih je u Dolini ćupova 7. feburara 2018. godine pratilo meč šesnaestine finala Omladinske Lige prvaka.

Plavi nisu mnogo tugovali zbog eliminacije od kluba čiji stadion važi za jedan od najmodernijih u svijetu, pogotovo zbog činjenice da su u prethodnim rundama takmičenja juniori Plavih eliminisali vršnjake bugarskog Ludogoretsa i zagrebačke Lokomotive i tako postali prvi bh. tim koji je dočekao "evropsko proljeće".

Gledajući imena koja su ponikla na Grbavici, možda je Željezničar u prošlosti imao i bolje generacija, no ekipa koju je s klupe predvodio Omer Joldić napravila je najveći uspjeh.

Željezničar je tada nastupao u sastavu: Dujmović, E. Šehić, Beširević, Šabanadžović, Velić, Zilić, A. Šehić, Dacić, Mujagić, Žerić i Hajdarević.

Kada pogledamo danas, šest godina od ove zlatne generacije, mnogi iz početne postave nisu ostvarili ono što se od njih očekivalo.

Dujmović je trenutno slobodan na tržištu, a posljednji klub mu je bio Dinamo iz Bukurešta. Kapiten ovog tima bio je Amir Velić. Danas 24-godišnji stoper brani boje Igmana iz Konjica.   

Eldar Šehić nastupa za Banik Ostrava (Češka), a Amar Beširović igra za Slaviju (Prva liga RS-a).

Prava enigma definitivno je Aldin Šehić. Ovaj desni bek, jedan od najboljih igrača u generaciji, nakon veoma dobrih nastupa u junorima, nije dobio šansu u seniorskom timu Plavih, a tek 57 minuta upisao je u duelu kvalifikacija za Evropsku lige između Apollon Limassola i Željezničara (2018. godina) u revanšu kada je Apollon slavio 3:1. Bio je na posudbi u Igmanu, a 2020. godine završio je karijeru kao 21-godinjak.

Jedini igrač iz ovoga tima od kojeg je Željo "izvukao" finansijsku korist je Anel Šabanadžović. Prodajom mladog veznjaka atinskom AEK-u 2019. godine Željo je zaradio 450.000 eura, uz 20 posto od narednog transfera, a tu su i dodatne klauzule i bonuse. Šabanadžović trenutno nastupa za B tim ovog grčkog velikana.

Kada je u pitanju Enio Zilić, on je karijeru završio 2021. godine, a njegov posljednji klub bio je Rudar iz Kaknja. Još jedan od igrača koji se prerano "penzionisao" jeste Semir Dacić. Njegov posljednji klub bio je TOŠK, kojeg je napustio 2021. godine.

Denis Žerić trenutno nosi dres Rudara iz Kaknja, Haris Hajdarević igra za Radnik iz Surdulice, dok Ajdin Mujagić predvodi napad Zrinskog (druga HNL).

Na klupi nada Plavih na tom meču su sjedili Jasmin Kršić (Radnik Hadžići), Dženan Osmanović (NK Hrvace, Hrvatska), Tarik Karišik (karijeru završio 2020. godine u Olimpiku), Alen Nuhanović (TOŠK), Kemal Mujarić (Stupčanica), Ahmed Hasanović (Rudar Kakanj).

Zanimljivo, jedini igrač koji se danas nalazi u rosteru prvog tima Željezničara je Dražen Dubačkić.

Dio rostera za evropske mečeve Plavih bio je i Bilal Brajlović. Ovaj ofanzivac je bio na klupi protiv Ludogoretsa, ali nije dobio priliku za igru.

Karijeru je završio 2019. godine u dresu Famosa. Široj javnosti postao je poznat krajem 2022. godine kada je učestovao u srbijanskom rijaliti showu "Zadruga", gdje je osvojio treće mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.