open-navfaktor-logo
search
Optimizam sa pokrićem
Fudbaleri Sarajeva - šampioni priprema: Da li su izvukli pouke?
Fudbaleri Sarajeva svojevrsni su šampioni priprema.
01.02.2024. u 20:30
get url
text

Bordo momci su bez poraza gotovo godinu ako se gledaju međunarodne pripremne utakmice koje su odigrali u sklopu priprema za jesenji, odnosno proljetni dio sezone. Posljednji poraz upisali su prošle zime (12. februara 2023. godine) u Antaliji, gdje su izgubili od latvijske Rige sa 1:2.

Od tada su nanizali sedam utakmica bez poraza, upisavši šest pobjeda i jedan remi, uz gol razliku 19:4.

Izabranici Simona Rožmana trenutno u Umagu bruse formu za proljetni dio sezone, u kojem su očekivanja velika. Uprkos činjenici da imaju 12 bodova manje od lidera Borca iz koševskog premijerligaša poručili su kako se ne odriču borbe za titulu.

Sarajevo je u Hrvatskoj potvrdilo da najave nisu bez pokrića. Odigrali su tri utakmice i ubilježili dvije pobjede uz jedan remi. Sa 3:0 su razbili slovenski Alumunij, dok su protiv ukrajinskog Rukh Lviva slavili sa 2:0.

U srijedu su remizirali protiv ekipe Makedonija Gjorče Petrov - 3:3, a prema onome što smo vidjeli na terenu i u ovom meču zaslužili su pobjedu. Treba naglasiti kako je Bordo tim u sklopu zimskih priprema u Čitluku savladao i Radnik iz Hadžića sa 4:0.

Sarajevo je i ljetos odigralo sjajno u pripremnim mečevima, a tada su u Sloveniji imali stopostotan niz - četiri od četiri. Pred tadašnjim trenerom Mirzom Varešanovićem redom su "padali" rumunski Petrolul (5:0), sjevernomakedonska Shkendija (2:0), te slovenski klubovi Nafta (1:0) i Domžale (3:1).

Ipak, nakon sjajnog niza u Sloveniji uslijedilo je bolno "prizemljenje", a Sarajevo je ispalo u prvom pretkolu Konferencijske lige od gruzijskog Torpeda. Retultat toga je smjena trenera, a Varešanović je postao bivši. Potom je stigao i "šamar" od dobojske Sloge.

Navijači se nadaju da je Sarajevo izvuklo pouke nakon ljetošnjih razočarenja u Evropi i na startu Premijer lige BiH, te da istu grešku neće ponoviti . U prevodu, bez obzira na sjajne rezultate u pripremnim mečevima, najvažnije je da ekipa ostane čvrsto na zemlji, jer rezultati u Evropi i domaćem prvenstvu su ono od čega se "živi".

Rezultati - ljetne pripreme (2023. godina)

Sarajevo - Petrolul (Rumunija) 5:0
Sarajevo - Shkendija (SjevernaMakedonija) 2:0
Sarajevo - Nafta (Slovenija) 1:0
Sarajevo - Domžale (Slovenija) 3:1

Rezultati - zimske pripreme (2024. godina)

Sarajevo - Radnik Hadžići (BiH) 4:0
Sarajevo - Aluminij (Slovenija) 3:0
Sarajevo - Rukh Lviv (Ukrajina) 2:0
Sarajevo - Makedonija GP (Sjeverna Makedonija) 3:3

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.