open-navfaktor-logo
search
Promjene u Bordo timu
FK Sarajevo odlaskom Šahinovića ostao na dvojici golmana, ko će biti nova "jedinica" na Koševu?
Golman mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine i član Sarajeva Muhamed Šahinović (20) karijeru nastavlja u poljskom prvaku Rakowu.    
12.12.2023. u 16:36
get url
text

Bordo tim je odlaskom Šahinovića koji je bio prvi izbor među stativama ove sezone ostao na dvojici golmana (branio na 14 mečeva).

Najiskusniji među njima je 28-godišnji Lovre Rogić. Čuvar mreže rođen je u Zadru, a na Koševo je stigao na ljeto ove godine iz Šibenika.

U Premijer ligi je ove sezone branio na tri meča (Zvijezda 09, Igman i GOŠK), a u dva navrata je sačuvao svoju mrežu.

Branio je jedan meč i u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu protiv Torpeda, te duel Kupa BiH protiv Sloge iz Gornjeg Vakufa.

Priliku na golu Bordo tima očekuje i mladi Arman Šutković. Riječ je o 18-godišnjem čuvaru mreže koji je prošao sve omladinske selekcije ovog tima.

Ove sezone je na 13 mečeva u juniorskoj Premijer ligi sedam puta sačuvao svoju mrežu. Upisao je i dva nastupa u juniorskoj Ligi prvaka.

U meču protiv Zvijezde 09 bio je u rosteru prvog tima, ali nije dobio priliku za igru.

Zanimljivo, na oba meča drugog pretkola Konferencijske lige protiv Torpeda bio je na klupi. 

Trenutno je U-19 reprezentativac naše zemlje, a njegova prednost mogla bi biti što spada u kategoriju "zaštićenog godišta", za razliku od Rogića.

U roteru Bordo tima ove sezone se našao i 17-godišnji Faris Mehić. Kadetski reprezentativac BiH na klupi je sjedio protiv Zvijezde 09, te na meču sa Tuzla Cityjem.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo pronašao zamjenu za Šahinovića: Stiže bivši golman Arsenala?

S obzirom na visoke ciljeve tima sa Koševa u ovoj sezoni, teško je očekivati da će Rožman dati priliku talentovanom Mehiću.

Portal Sport1 je prije nekoliko dana objavio da bi u FK Sarajevo ove zime mogao doći Dejan Iliev, golman iz Sjeverne Makedonije, koji je trenutno član finskog HJK-a. 

Iliev je veći dio karijere proveo u Engleskoj, gdje je prošao školu Arsenala. Ima 28 godina i uglavnom je boravio na posudbama, a londonski klub je i definitivno napustio 2022. godine.

Eventualnim dolaskom Ilieva konkurencija među stativama tima sa Koševa bi se dodatno "zaoštrila".

Poljski mediji pišu da je Rakow za usluge bh. golmana izdvojio 475.000 eura, da bonusi iznose 25.000 eura, a da bi Sarajevo trebalo dobiti i 15 posto od eventualne naredne prodaje golmana.

Šahinović je tako nastavio sjajan niz prodaje talentovanih golmana koji su u prvim tim FK Sarajevo promovisani iz klupske Akademije.

Sve je počeo u julu 2021. godine prodajom Vladana Kovačevića, također u Rakow za 300 hiljada eura.

Naredni transfer uslijedio je ovog ljeta kada se Belmin Dizdarević skrasio u francuskom Montpellieru za 150 hiljada eura.

Treba istaći da je FK Sarajevo kvalitetan rad sa golmanima u mlađim kategorijama imao i ranije. Tako je 2018. godine Faris Krkalić kao 16-godišnjak prešao u zagrebački Dinamo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.