open-navfaktor-logo
search
Blamaža na Koševu
FK Sarajevo izgubio identitet, hoće li "preživjeti" Rožman i Ibričić?
Fudbaleri Sarajeva doživjeli su blamažu na otvaranju proljetnog dijela sezone u prvenstvu Bosne i Hercegovine.
19.02.2024. u 12:10
get url
text

VEZANI TEKST - Iskorak ili "privatizacija": Prave li Rožman i Ibričić od Sarajeva "male Domžale", koliko će to koštati

Bordo tim je doživio blažamu na Koševu, gdje je poražen od Širokog Brijega sa 1:3.

Uprkos velikoj podršci sa tribina (službeni izvještaj FSBiH kaže 6.500) izabranici trenera Simona Rožmana pokazali gotovo ništa. I ne samo u nedjelju na Koševu.

Sarajevo je bilo ispod nivoa i sedmicu ranije u osmini finala Kupa BiH, ali su u penal lutriji bili s(p)retniji od Slobode i prošli u četvrtfinale. No već na Tušnju se vidjelo da dosta toga ne štima.

Navijači su s razlogom ljuti, a reakcije na društvenim mrežama su brutalne. Traži se odgovornost onih koji su dobili maksimalnu podršku prilikom za sklapanje tima, a to su trener Simon Rožman i sportski direktor Senijad Ibričić. Dok su u prvom dijelu sezone imali argument za neka lošija izdanja, u zimskom prijelaznom roku dobili su odriješene ruke da slože ekipu po svom izboru.

Novi igrači su dovedeni prije početka priprema, odradili su kompletan ciklus sa saigračima, ali nisu pokazali da su prevaga. Naprotiv, mnogi su mišljenja da su igrače koje su Rožman i Ibričić "precrtali" (Mario Vrančić, Besim Šerbečić, Samir Zeljković, Ivan Borna Jelić-Balta...), bolji od onih koje su u svom mandatu doveli na Koševo. I koji zarađuju veliki novac za naše prilike...

VEZANI TEKST - Nova pravila igre: Ibričić napravio zaokret u sportskoj politici Sarajeva

Gledajući prve dvije utakmice proljetnog dijela sezone Sarajevu se ponavlja ono na što smo upozoravali. Poslije "šampionskih" priprema, uslijedilo je bolno prizemljenje u zvaničnim utakmicama.

Zanimljiva je i spoznaja da u startnoj postavi tima sa Koševa u duelu sa Širokobriježanima nije bilo ni jednog igrača rođenog u Sarajevu (stranci su Dejan Iliev - rođen u Sjevernoj Makedoniji, Almedin Ziljkić - Srbija, Edin Julardžija - Hrvatska, Renan Oliviera - Brazil, Adalberto Penaranda - Venecuela, Miomir Đuričković - Crna Gora, Marin Aničić je iz Mostara, dok su preostali starteri predstavnici Tuzlanskog Kantona - Amar Beganović, Muhamed Buljubašić, Tarik Kapetanović i Ajdin Hasić).

VEZANI TEKST - Fudbaleri Sarajeva - šampioni priprema: Da li su izvukli pouke?

Teško je reći kada se to, odnosno da li se ikad dogodilo da na teren istrči "legija stranaca". Na sve to, još u crnim dresovima...

I to je jedna od stvari koju navijači zamjeraju onima koji vode klub, uz poruku da bi Sarajevo na Koševu uvijek trebalo biti Bordo. Jednostavno, to je identitet FK Sarajevo!

Na priču o identitetu treba naglasiti kako su nedavno klub napustila trojica doktora, koji su dugo godina radili u FK Sarajevo (prof. dr. Adnan Hadžimuratović, mr. dr. Senad Maksić i dr. Dževad Vrabac). Iz kluba nikada nije stiglo zvanično objašnjenje zašto oni više nisu dio medicinskog tima kojeg sada predvodi dr. Reuf Karabeg.  

Naravno, još ništa nije izgubljeno. Daleko od toga da Sarajevo nema kvalitet da se upusti u borbu za sami vrh. Evropa ne bi trebala biti upitna, ali što prije se moraju promijeniti neke stvari. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.