open-navfaktor-logo
search
Kod stadiona
Dvije osobe uhapšene prije utakmice između Kosova i Izraela
Dvije osobe uhapšene su u blizini stadiona Fadil Vokrri u Prištini, gdje od 20.45 sati utakmicu kvalifikacija za EURO igraju reprezentacije Kosova i Izraela.
12.11.2023. u 20:37
get url
text

Kosovski mediji pozivajući se na izvore iz policije pišu da su tokom provjera identificirana dvojica osumnjičenih i da su oni uhapšeni. O razlozima se ne govori.

Jake snage kosovske policije prisutne su u širokom krugu oko stadiona i obližnje Palate sporta i mladih, gde su svi lokali zatvoreni.

Aktivisti nevladine organizacije Kolektiv za feminističku misao i akciju postavili su ranije danas na zgradi Grand hotela Priština dugačku zastavu Palestine na kojoj je pisalo "Free Palestine", ali je zastavu vrlo brzo uklonila policija, javlja Anadolija.

Ovo će biti prvi nastup u inostranstvu izraelske reprezentacije od početka sukoba u Pojazu Gaze. Utakmica je trebala da se igra 15. oktobra, ali je UEFA upravo zbog sukoba prolongirala odigravanje meča.

Policija Kosova i FSK su povodom utakmice obavijestili javnost da su u organizaciji susreta "od posebnog značaja za Republiku Kosovo i Fudbalski savez Kosova", kao i uvijek u sigurnosnom smislu angažovani Fudbalski savez Kosova, Policija Kosova i privatno osiguranje.

Saopćeno je da je na osnovu operativnih informacija i procjena, sačinjen policijski operativni plan koji ima za cilj da povećanje mera sigurnosti, održavanje reda, mira i javne sigurnosti prije, za vrijeme i poslije utakmice.

Taj plan podrazumijeva, pored ostalog, preduzimanje potrebnih policijskih mjera protiv mogućih nezakonitih radnji i suzbijanje svih negativnih pojava koje izazivaju nestabilnost, sprečavanje, suzbijanje negativnih pojava i mogućih krivičnih djela koja bi u bilo kojoj mjeri ugrozila javni mir.

Put oko stadiona zatvoren je za saobraćaj vozila, dozvoljeno je samo kretanje pešaka. 

Istaknuto je da neće biti dozvoljen unos pirotehničkih sredstava, staklenih i plastičkih flaša bez obzira na veličinu, alkoholnih pića i narkotičkih supstanci, hrane bilo koje vrste, kišobrana, vatrenog ili hladnog oružja, teških predmeta, kao što su ranci i stolice na sklapanje, potom profesionalne kamere i video kamere, niti bilo koji rasistički, ksenofobični, politički i vjerski promotivni materijali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.