open-navfaktor-logo
search
Međusobni mečevi
Dva od dva: Zmajevi stopostotni protiv Sjeverne Irske, čudesni Šehić, majstorija Džeke i previd finskih sudija
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras dočekuje Sjevernu Irsku u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo 2021. godine.
08.10.2020. u 12:53
get url
text

VEZANI TEKST - 

Duel se igra na Grbavici od 20.45 sati, a na istom stadionu već imamo jednu pobjedu protiv istog protivnika.

BiH i Sjeverna Irska do sada su se sastajale dva puta, a Zmajevi imaju stopostoan učinak.

Oba meča odigrali smo prije dvije godine u sklopu B grupe Lige nacija.

U Belfastu smo gostovali 8. septembra i ostvarili pobjedu sa 2:1. No, o ovoj utakmici još mnogo se priča, prije svega zbog čudesnog Ibrahima Šehića, golmana bh. tima, koji nas je tada bukvalno spasio katastrofe.

Iako statistika ne igra veliku ulogu, ali nije zgoreg napomenuti da je tada naš večerašnji rival imao apsolutni posjed loptu (67 posto - 33 posto), da je 26 puta šutirao prema našem golu, da je izveo 18 kornera (mi 1), a da je Šehić imao sedam odbrana (gol primio u 93. minuti).

Strijelci za Zmajeve u Belfastu bili su Haris Duljević u 36. minuti na asistenciju Edina Džeke, dok je trijumf potvrdio Elvis Sarić u 64. minuti. Ni jedan od njih večeras neće biti u sastavu BiH.

Golove sa utakmice iz Belfasta pogledajte OVDJE

U "revanšu" na Grbavici, odigranom 15. oktobra 2018. godine, situacija je bila mnogo bolja nego u Belfastu. I rezultatski i statistički. Ipak, ne treba zaboraviti da su gosti na startu meča opasno zaprijetili i pogađali okvir gola.

Međutim, sve je došlo na svoje u 27. minuti kada je Edin Džeko na asistenciju imenjaka Višće pogodio za 1:0. Dijamant je drugim golom u 73. minuti na asistenciju Pjanića potvrdio trijumf Zmajeva.

U ovom susretu finski sudija Gestranius poništio je majstoriju koju su demonstrirali Pjanić i Džeko. Naš veznjak je iz slobodnjaka prebacio živio zid, a kapiten je uhvatio volej i "pocijepao" mrežu Sjeverne Irske.

Ipak, Gestranius je uvažio signal pomoćnika, poništio je gol i pokazao na ofsajd. Slične situacija večeras se neće ponavljati, jer će na Grbavici biti u funkciji VAR. Šta se prije dvije godine događalo na Grbavici možete pogledati OVDJE

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.