open-navfaktor-logo
search
Stručni štab Zmajeva
Bajević žali za navijačima, Cviko i Musa obrazložili pozive pojedinim igračima
Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević danas je objavio spisak fudbalera na koje će računati za utakmice Lige nacija protiv Italije i Poljske.
17.08.2020. u 12:47
get url
text

Bajević je zajedno sa svojim asistentima Rusmirom Cvikom i Slavenom Musom dao odogovre na novinarska pitanja koja su se ticala naredne akcije našeg nacionalnog tima, koji će prvu utakmicu u 2020. godini igrati 4. septembra u Firenci protiv Italije, dok će tri dana poslije u Zenici ugostiti Poljsku.

VEZANI TEKST - Bajević za mečeve s Italijom i Poljskom pozvao 27 igrača

Bajević, kojem će duel s Azzurrima biti debitantski na klupi Zmajeva, a istakao je da očekuje ono najbolje od svojih izabranika.

- Prije svega očekuje dobre utakmice, a zadovoljan bih bio sa šest bodova, ako je to uopće moguće - kazao je poznati bh. stručnjak, koji je potom naglasio da će se naša najbolja selekcija okupiti 31. augusta u Zenici.

- Želja mi je da se okupimo svi, da dođu živi i zdravi. Okupljamo se 31. augusta u Trenin kampu FSBiH u Zenici, gdje ćemo biti do 3. septembra kada putujemo za Italiju. Pokušati ćemo da odradimo ta tri dana što je bolje moguće, da se što bolje upoznamo, ako to budemo uopće u mogućnosti pored situacije koja vlada zbog koronavirusa - naglasio je Bajević.

Na spisku koji je danas objavljen nema Ermedina Demirović, Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića. Zašto je to tako objasnio je Slaven Musa, jedan od Bajevićevih pomoćnika.

- Ahmedhodžića i Hadžikadunića nema jer su u proceduri promjene sportskog državljanstva i ne mogu konkurisati za tim. Mi smo zaključili da su oni kvalitet za reprezentaciju. Zvjezdan Misimović je razgovarao s njima i njihovim rodieteljiam. No, na neke procedure, mi ne možemo utjecati, pogotovo na trajanje procesa promjene sportskog državljanstva. Mi se nadamo da bi već na narednom okupljanju mogli biti s nama - rekao je Musa, te je nakon opaske glasnogovornice FSBiH, Slavice Pecikoze, dodao:

- Dobra vijest je što je Anel Ahmedhodžić sutra dobiti bh. pasoš, s kojim će potom aplicirati za promjenu sportskog državljanstva.

Baš kao ni na martovskom spisku, tako ni na ovom koji je objavljen danas nema iskusnog Senada Lulića, čiji je povratak trebao biti veliko pojačanje za naš nacionalni tim.

VEZANI TEKST - Razlike u odnosu na mart: Ko je ostao bez Bajevićevog poziva, a ko se vratio među Zmajeve?

- On se još uvijek nije oporavio od povrede, zbog koje ga nije bilo ni na prošlom spisku. Kada zaliječi povredu nadamo se da će biti tu - poručio je Rusmir Cviko, a potom se osvrnuo i na izostatak mladog napadač Ermedina Demirovića sa spiska za mečeve s Italijom i Poljskom.

- To je dosta kompleksno pitanje. Demirović još ima pravo nastupa za U-21 reprezentaciju, i mi smo se tako dogovorili sa selektorom mlade reprezentacije, da će ostati u toj selekciji, iako je odigrao odličnu sezonu. Mi ga i dalje pratimo, ali smo se u ovom momentu vodili nekim drugim zahtjevima. Dosta je igrača na širem spisku. Ako ih sada nema, to ne znači da ih neće biti u narednim okupljanjima reprezentacije - dodao je Cviko.

Iako u posljednje vrijeme nije igao, Muhamed Bešić se našao na Bajevićevom spisku, a Cviko je obrazložio i zašto, baš kao i zbog čega je Anel Šabanadžović dobio poziv.

- Ne bih se složio s konstatacijama da Muhamed Bešić nije igrao mjesecima. Da nije bio standardan, to je istina. Ipak, stručni štab je ocijenio da može da pomoći ovoj ekipi, te da zaslužuje da bude dio tima, pogotovo zbog njegovih igara u prošlosti. Što se tiče Anela Šabanadžovića, stav i mišljenje stručnog štaba je da se malo okrenemo mlađim igračima, te da ih primaknemo "A" timu. U ovom momentu smo se između Demirovića i Šabanadžovića odlučili za Anela - objasnio je Cviko.

Napade Italije i Poljske predvode dva najefikasnija napadača na tlu Evrope u protekloj sezoni, Ciro Immobile i Robert Lewandowski.

- Možda se može reći da je Šerbečić neiskusan, no to je teško ustvrditi za igrače poput Šunjića i Bičakčića, koji već dugi niz godina igraju u jakim ligama - rekao je Musa, a zatim se osvrnuo i na činjenicu da su "samo" dva igrača iz PLBiH dobila pozive za prvu akciju Zmajeva u ovoj godini.

VEZANI TEKST - Stručni štab potvrdio: Anel Ahmedhodžić sutra dobija bh. pasoš

- Možda su nekome samo dva, ali po nekom dosadašnjem iskustvu smo pokazali da pratimo domaću ligu. Dosta je bitno da domaći igrači nisu samo broj na spisku, već da su konkurentni. U ovom trenutku smatramo da Cipetić može konkurisati na poziciju desnog beka, kao i Šerbečić na mjestu stopera. Na ostalim pozicijama imamo kvalitetnije igrače iz inostranstva, no i ovo je dobra poruka igračima iz Premijer lige - naglasio je Musa.

Utakmice će se igrati u specifičnim okolnostima. Publike nečće biti zbog pandemije koronavirusa, a podrška navijača sigurno će nedostajati, pogotovo na domaćem terenu.

- Sve su mjere poduzete. Ponašati ćemo se onako kako se od nas bude tražilo. Teško je igrati pred praznim, kako se igra pred punim. Još nas ta korona baca lijevo - desno. Vjerujem da ćemo i dočekati i utakmice sa našim navijačima. Mi dobro znamo koliko nam oni znače – rekao je Bajević na kraju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.